ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 2/6/2003

Ανακοίνωση: 12

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 30/5/2003 έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Υπουργού, της Διοίκησης και των εκπροσώπων του ΣΥΤΕ, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ. Από την συνάντηση αυτή προέκυψαν τα εξής:

  • Ο Υπουργός με κατηγορηματικό τρόπο ΑΠΕΡΡΙΨΕ την νομοθετική πρόταση ΣΥΤΕ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ για την ένταξη των Ταμείων μας στην Τράπεζα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τη γενικότερη φιλοσοφία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης . Ανέφερε δε χαρακτηριστικά, ότι μια επιχείρηση όπως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορεί να καταστεί διαχειριστής ασφαλιστικών Ταμείων, όπου δε αυτό ίσχυε έχει ήδη καταργηθεί.
  • Ο Υπουργός πρότεινε, στους εκπροσώπους της ΤΕ, τη σύσταση ενός άλλου φορέα ή οποιουδήποτε άλλου σχήματος που να συμπεριλαμβάνει όλα τα Ταμεία ή μέρος τους και να λειτουργεί σαν αυτόνομος θεσμός εκτός της Τράπεζας. Ύστερα από έντονες παρεμβάσεις των μελών του ΔΣ και του Προέδρου της ΟΤΟΕ, ο Υπουργός δήλωσε ότι, με κύρια ευθύνη του Υπουργείου Οικονομίας στο ζήτημα αυτό, μπορεί να υπάρξει νομοθετική διασφάλιση όσων αναφέρονται στο Καταστατικό της ΤΕ δίνοντας επιπρόσθετες εγγυήσεις για την παροχή των συντάξεων. Τέλος ο Υπουργός τόνισε, ότι αν τα τρία μέρη συμφωνήσουν, το θέμα μπορεί να λήξει μέσα στον Ιούνιο.

Μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΣΥΤΕ και η Διοίκηση είχαν νέα συνάντηση στο χώρο της Τράπεζας. Αντηλλάγησαν απόψεις για την από κοινού αποτελεσματική προώθηση του θέματος ώστε να προκύψει ισοδύναμο αποτέλεσμα για τα Ταμεία, με αυτό της αρχικής πρότασης ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΣΥΤΕ. Συζητήθηκε δε και η ενεργοποίηση της πρότασης του Υπουργείου για ειδική επιτροπή (εκπρόσωπος Διοίκησης, εκπρόσωπος ΣΥΤΕ, νομικός σύμβουλος της ΤΕ και εκπρόσωπος του Υπουργείου) για την προετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΤΕ

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές συνεδρίασε το ΔΣ του ΣΥΤΕ. Το ΔΣ ΟΜΟΦΩΝΑ εκτίμησε ως αρνητική εξέλιξη την μη αποδοχή από τον Υπουργό της πρότασης για ένταξη των Ταμείων στη Τράπεζα. Ύστερα από πολύωρη συζήτηση και αφού εκτιμήθηκαν τα νέα δεδομένα αποφασίστηκαν τα εξής:

Α. Ενημερωτική συγκέντρωση του προσωπικού στο Κ.Κ. το πρωί της Δευτέρας 2/6/2003.

Β. Εντός 10 ημερών το αργότερο, να πραγματοποιηθεί εκ νέου τριμερής συνάντηση (κάτι που έχει ήδη συμφωνήσει και η Διοίκηση) και να ζητηθεί από το Υπουργείο να ρυθμίσει νομοθετικά τη νέα πρόταση που θα υποβληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Γ. Στο διάστημα αυτό να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με την Διοίκηση, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδοτική στήριξη των Ταμείων με σκοπό τη βιωσιμότητα τους.

Συνάδελφοι,

Στη κρίσιμη και ιστορική αυτή φάση, καλείται η κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της: Ο μεν Υπουργός να υλοποιήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αυτά που ο ίδιος πρότεινε. Η δε Διοίκηση θα πρέπει να αντιληφθεί πλέον ότι δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της απέναντι στο προσωπικό. Και ο Σύλλογος να αξιοποιήσει υπεύθυνα τα νέα δεδομένα ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ενίσχυση και διασφάλιση των Ταμείων μας. Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και ενότητα ώστε να προωθηθεί και να επιλυθεί αποτελεσματικά το κυρίαρχο ζήτημα του ασφαλιστικού .

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Το Διοικητικό Συμβούλιο