ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 29/5/2006

Ανακοίνωση: 51

ΑΚΡΑΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΑΚΡΑΙΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 26/5/06 συνεδρίασε και πάλι η κοινή επιτροπή Αναδιοργάνωσης Συλλόγου - Διοίκησης.

Στις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της επιτροπής αναπτύχθηκαν γενικές απόψεις επί ορισμένων θεμάτων του πλαισίου που έχει τεθεί (Εργασίες, Περιφερειακή Δομή και λειτουργία, Επιδοματική πολιτική κ.ά) και έγινε αναλυτική παρουσία από ορισμένους Διευθυντές συγκεκριμένων εργασιών (Έλεγχος - Εποπτεία, Επεξεργασία και Διαλογή χρήματος).

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να υποτιμήσει τη δουλειά της επιτροπής και τις κοινές κατ' αρχήν παραδοχές τόσο για την ενίσχυση των σημερινών εργασιών με νέες όπως π.χ. αυτής του ελέγχου της λιανικής τραπεζικής αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή, όσο και για την αποκεντρωμένη λειτουργία του συνόλου των εργασιών της Τράπεζας σε περιφερειακή βάση . Όπως και την κοινή πλέον διαπίστωση και παραδοχή της ενίσχυσης των δεσμών μας με τις εργασίες του Δημοσίου, για την παροχή αναβαθμισμένων ποσοτικά και ποιοτικά υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Κάτι που απαιτεί την ποιοτικά αναβαθμισμένη παρουσία της Τ.Ε. πανελλαδικά αλλά και προσδοκά με τις αναγκαίες αλλαγές στη διατήρηση και ενίσχυση των δεσμών μας με τον βασικό μας πελάτη. Σχέση ιστορικά και πολιτικά κατακτημένη αλλά η οποία σήμερα δεν μπορεί να στηρίζεται σε χθεσινές «μονοπωλιακές βεβαιότητες»...

Ταυτόχρονα, η κατ' αρχήν συμφωνία σε μια ενιαία επιδοματική πολιτική σε Κέντρο και Περιφέρεια αντίστοιχη αυτής που διεξάγεται σήμερα σε ορισμένες Διευθύνσεις, όχι μόνο δημιουργεί ένα αίσθημα δικαίου για τη συμβολή και συμμετοχή όλων στο έργο της Τράπεζας, αλλά εξασφαλίζει και τις αναγκαίες συνθήκες κινητικότητας του προσωπικού.

Μετά από συνεδριάσεις ενός τετραμήνου σχεδόν της επιτροπής, ήταν φυσιολογικό να αναμένει κανείς πως η επιτροπή θα έμπαινε πλέον στη συζήτηση όλων των θεμάτων συγκεκριμένα.

Αντί αυτού, ο Υποδιοικητής κ. Παλαιοκρασσάς, επιχειρώντας μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων για την περιφερειακή δομή και λειτουργία , ενημέρωσε πως πρόθεση του κ. Διοικητή είναι να κοινοποιήσει ο ίδιος στην επιτροπή τη συγκεκριμένη πρότασή του για το θέμα αυτό. Πρόταση η οποία θα αναφέρεται σε Υποκαταστήματα κορμούς με λειτουργία σε περιφερειακή βάση και με το σύνολο των εργασιών της Τράπεζας και σε αυτά τα οποία θα μετασχηματισθούν στα επόμενα χρόνια σε πολυμελή πρακτορεία και επομένως θα κλείσουν. Συγχρόνως αναφέρθηκε πως η πρόταση θα αφορά και τα σημερινά Πρακτορεία , η λειτουργία ενός αριθμού των οποίων θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και της ενίσχυσης των υπολοίπων ή της δημιουργίας νέων όπου προκύπτει ανάγκη.

Είναι φανερό πως η πρόταση για τα Υποκαταστήματα κινείται σε ακραία όρια για το 50% περίπου του σημερινού δικτύου και βρίσκεται σε αναντιστοιχία με αυτήν του ΣΥΤΕ, η οποία αποδέχεται μεν την αναγκαία οργανωτική και λειτουργική μετεξέλιξη ορισμένων μονάδων, δεν διαπραγματεύεται όμως την παρουσία τους.

Η παρέμβαση αυτή όπως ήταν ασφαλώς αναμενόμενο συνάντησε την ριζική αντίδραση της αντιπροσωπείας του Συλλόγου μας και προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες όσων την εισηγήθηκαν.

Είναι γνωστό πως η κοινή επιτροπή Αναδιοργάνωσης αποτελεί θεσμοθετημένη διαδικασία διαλόγου και αναζήτησης συμφωνίας στο σύνολο του πλαισίου που έχει τεθεί και η τελική διαπραγμάτευση για την υπογραφή σχετικού συνυποσχετικού θα γίνει μεταξύ ΣΥΤΕ και ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

Οποιαδήποτε παρέμβαση επομένως σήμερα στο επίπεδο της επιτροπής, ακυρώνει τη λειτουργία της και υποτιμά τα μέλη της και τις δυνατότητές τους να διερευνήσουν συγκεκριμένα και στο σύνολο των θεμάτων, τις εκατέρωθεν απόψεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ταχύτερο η αναγκαία βάση της τελικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.

Επιμονή σε μια τέτοια επιλογή, που ουσιαστικά επαναφέρει από το «παράθυρο» αυτό που «βγήκε από την πόρτα », δηλαδή τις αρχικές αντιλήψεις της Διοίκησης για επιμέρους αναδιαρθρώσεις που θα αφορούν το περιφερειακό δίκτυο και όχι για μια συνολική συμφωνία για ολόκληρη την τράπεζα σε κέντρο και περιφέρεια όπως αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της επιτροπής, οδηγεί σε κατάργηση της ίδιας της επιτροπής και σε ουσιαστική ρήξη με τον ΣΥΤΕ.

Ο Σύλλογός μας και οι εκπρόσωποί του στην επιτροπή, με βάση τη στρατηγική μας Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση, έχουν εκφράσει εμπράκτως την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας, να συζητήσουν με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, ζητήματα που προηγούμενες Διοικήσεις και συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις δεν τολμούσαν καν να αγγίξουν...

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα καταστούμε και αυτόχειρες. Όπως αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη, με βάση τις θέσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου και των Γενικών Συμβουλίων του ΣΥΤΕ, να διεξάγουμε ένα τολμηρό διάλογο για μια συνολική συμφωνία μιας Τράπεζας ικανής με την λειτουργία της να εξασφαλίσει τους σημερινούς εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους μας, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά, αφήνοντας κατά μέρος ύστερες σκέψεις για μια επί μέρους σαλαμοποιημένη συζήτηση και συμφωνία εκείνων των θεμάτων που η ίδια προκρίνει.

Τράπεζα και Εργαζόμενοι πάνε μαζί, όπως μαζί πάει το σύνολο της δομής και λειτουργίας της Τράπεζας σε Κεντρικό – ΙΕΤΑ – ΜΗΚΕ - Υποκαταστήματα και Πρακτορεία.

Με τις σκέψεις αυτές, καλούμε την άλλη πλευρά σε συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής και τους συναδέλφους μας σε ενότητα και συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΤΕ.

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ θα συνέλθει σε συνεδρίαση την Τρίτη 30/5/06 για να εκτιμήσει τις σημερινές εξελίξεις, αλλά και να οργανώσει πάρα πέρα την ενημέρωση των συναδέλφων μας στο Δίκτυο και στη συνέχεια στις μονάδες του Λεκανοπεδίου.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ