ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 27/6/2006

Ανακοίνωση: 53

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26/6/06, μια ακόμα συνάντηση της μικτής επιτροπής αναδιοργάνωσης. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΤΕ απεχώρησε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση της επιτροπής, αφού η τοποθέτηση των εκπροσώπων της Διοίκησης σε αυτήν ήταν ακραία και για μια ακόμη φορά γενικόλογη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας που συνεδρίασε σήμερα 27/6/06, θεωρεί ότι από την πλευρά της Διοίκησης δεν υπάρχει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της οργανωτικής δομής - οργάνωσης και λειτουργίας της Τράπεζας σε ΚΕΝΤΡΙΚΟ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Χωρίς ολοκληρωμένη παρουσίαση δεδομένων και επιχειρημάτων για το παρόν και το μέλλον των Υποκαταστημάτων είτε εκείνων που κατά τις ασαφείς απόψεις των εκπροσώπων της Διοίκησης στην επιτροπή, θα αναβαθμίσουν την παρουσία τους σε περιφερειακή βάση, αλλά και εκείνων που θα μετεξελιχθούν σε μικρότερες αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες της Τράπεζας. Κανένα οργανόγραμμα εργασιών, καμία αναφορά στη σύνθεση και στις προσλήψεις του προσωπικού.

Ταυτόχρονα η αποφυγή συγκεκριμένων αναφορών σε υπηρεσιακές μονάδες του Κεντρικού ή της μελλοντικής λειτουργίας της κάθε Διεύθυνσης, δημιουργεί αίσθηση υπεκφυγής και “επαναφοράς από το παράθυρο” της αρχικής λογικής για συρρίκνωση του περιφερειακού δικτύου και μόνο...

Συνάδελφοι,

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από την πλευρά των εκπροσώπων της Διοίκησης στην επιτροπή την Δευτέρα 26/6/06, για 12 υποκαταστήματα (τα οποία τα αναφέρει ότι θα είναι αναβαθμισμένα, χωρίς όμως να παρουσιάζει καμία συγκεκριμένη αναβάθμιση) και 15 μετεξελισσόμενα σε μικρότερες αυτοτελείς μονάδες της Τράπεζας, χωρίς συγκεκριμενοποίηση και καμιά οργανωτική και λειτουργική αιτιολόγηση αδικεί την μέχρι σήμερα λειτουργία της επιτροπής (η μόνη ρητή αναφορά έγινε για το υποκατάστημα Πειραιά). Η παραπάνω πρόταση δ εν είναι μόνο ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ, αλλά ο αποσπασματικός τρόπος που αυτή τίθεται χωρίς να αποτελεί μέρος μιας ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΥΤΕ, τορπιλίζει τις πάρα πέρα συζητήσεις.

Η αίσθηση που διαμορφώνεται στην αντιπροσωπεία του ΣΥΤΕ είναι πως κάποιοι παρεμβαίνουν και ακυρώνουν την λειτουργία της Επιτροπής για την επίτευξη ενός ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ , κατευθύνοντας την επιτροπή και το έργο της στο περιφερειακό δίκτυο και ΜΟΝΟ...

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, που η κατ' αρχήν συμφωνία για την επιδοματική πολιτική, αντικαταστάθηκε στις 26/6/06 με “εκλογίκευση των επιδομάτων” όπως το είπαν, ενώ πέταξαν σαν κερασάκι, μια γενική αναφορά για αύξηση στο επίδομα Κ.Τ.!

Ο χρόνος μετεξέλιξης των Υποκαταστημάτων θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα με ορίζοντα την πενταετία (από τα 10 χρόνια που είχε αναφερθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής σε προηγούμενη συνεδρίαση), ε νώ και τα υπόλοιπα ζητήματα του πλαισίου του ΣΥΤΕ ούτε καν έχουν συζητηθεί.

Αλήθεια, όταν μιλάμε για οικονομίες κλίμακας και για το κόστος λειτουργίας της Τράπεζας, από αυτό εξαιρείται το κόστος Διοικητικής Λειτουργίας και Προμηθειών της Τράπεζας;

Εάν εξαιρεθεί το αρνητικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις μέχρι σήμερα συζητήσεις στην επιτροπή και την πρόοδο που έχει συντελεσθεί σε σημαντικά θέματα:

  • Ενίσχυση των σημερινών εργασιών της Τράπεζας και δημιουργία νέων.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Τράπεζας προς το Δημόσιο, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, με διατήρηση της αυτοτελούς παρουσίας της Τ.Ε. σε όλες τις πόλεις που μέχρι σήμερα παραδοσιακά λειτουργούν τα Υποκαταστήματά της.
  • Αποκέντρωση και λειτουργία σε οργανωμένη περιφερειακή βάση του συνόλου των εργασιών της Τ.Ε. που σχετίζονται εκτός άλλων και με τη διαφάνεια και το ξέπλυμα χρήματος, τον έλεγχο της λιανικής τραπεζικής αγοράς, την στατιστική και οικονομική συγκυρία κ.ά
  • Την παραπέρα ενίσχυση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων, Συντάξεων και κύρια Μετοχικού , εκτός της ετήσιας ενίσχυσης του ειδικού αποθεματικού.
  • Την κατ' αρχήν συμφωνία για επέκταση της επιδοματικής πολιτικής με τη χορήγηση του επιδόματος ευθύνης του αναπληρωτού υπηρεσίας από τον βαθμό του Λογιστή
  • Την αναβάθμιση σημερινών Πρακτορείων σε ευρύτερες υπηρεσιακές μονάδες.

Συνάδελφοι,

Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους, έθεσε κύριο στόχο της στρατηγικής του το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ και την ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ της Τράπεζας.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο με σταθερότητα και συνέπεια πρόβαλλε από το 2002 την ανάγκη προσαρμογής της Τράπεζας στο νέο της ρόλο, σαν αποτέλεσμα της Οικονομικής και Νομισματικής ενοποίησης (κάτι που είχε ξεχαστεί από το 1993 όταν αυτό είχε τότε συμφωνηθεί από ΣΥΤΕ και Διοίκηση) .

Φαίνεται όμως πως κάποιοι στον 2 ο όροφο, χωρίς μάλιστα να ακούν τον προβληματισμό των κεντρικών στελεχών τους, επιλέγουν τις ευθύνες των δικών τους αβελτηριών μιας οκταετίας σχεδόν, να τις αντισταθμίσουν σήμερα με μονομερή μετατόπιση των συνεπειών στις πλάτες των ασθενέστερων και δη των συναδέλφων μας.

Η “γενναιότητα και η παλικαριά” του σημερινού Συμβουλίου τ ην οποία ορισμένοι επικαλούνται, βρίσκεται στην απόφασή του να συζητήσει και να συμφωνήσει σε μια συνολική πρόταση Αναδιοργάνωσης. Με σεβασμό στους εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους και με διάφανη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση όπως αξίζει σε όλους τους συναδέλφους μας, στο Κέντρο και τα Υποκαταστήματα - Πρακτορεία, νεώτερους και παλαιοτέρους.

Από τη θέση μας αυτή δεν οπισθοδρομούμε και θα επιδιώξουμε την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Εναπόκειται στην άλλη πλευρά να αποδείξει με τις ενέργειές της και την λειτουργία της επιτροπής, πως ο στόχος της είναι η Αναδιοργάνωση της Τράπεζας και όχι μόνο η αναδιάρθρωση του δικτύου.

 

Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από αυτό που μας αξίζει.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Υ.Γ. Το Διοικητικό Συμβούλιο μετά τις ενημερωτικές περιοδείες στα Υποκαταστήματα, θα συνεχίσει την ενημέρωση των συναδέλφων και στις Δ/νσεις του Λεκανοπεδίου.