ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 7/7/2006

Ανακοίνωση: 54

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Η προκλητικότητα της Διοίκησης οδηγεί σε αναστολή συμμετοχής του ΣΥΤΕ στην κοινή επιτροπή

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ συνεδρίασε την Τετάρτη 4/6/06 για να εκτιμήσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά και την τελευταία συνάντηση της μικτής Επιτροπής για την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε και μετά τη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του Υποδιοικητή κ. Παλαιοκρασσά και του Προέδρου του ΣΥΤΕ για το επίμαχο θέμα.

Για τη Διοίκηση η Αναδιοργάνωση περιορίζεται στην ακραία συρρίκνωση των Υποκαταστημάτων και Πρακτορείων. Η εμμονή της στη λογική αυτή δείχνει ότι δεν διαθέτει συνολικό πλαίσιο θέσεων, πλαίσιο που θα μπορούσε να προκύψει από ανάλυση σε βάθος των λειτουργικών προβλημάτων της Τράπεζας και των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ένα σχέδιο που θα προϋπέθετε και τους όρους αντιμετώπισής τους σε βάθος χρόνου, ειδικότερα για τους συναδέλφους των Υποκαταστημάτων.

Πρέπει η Διοίκηση να κατανοήσει – με ψυχραιμία πλέον – ότι χωρίς τη συμμετοχή των εργαζομένων, αναδιοργάνωση στην ΤΕ δεν μπορεί να υπάρξει.

Οι προτάσεις της Διοίκησης στην τελευταία συνεδρίαση της μικτής επιτροπής δεν ανταποκρίνονται σε κανένα σημείο της συμφωνίας σχετικά με το πλαίσιο των θεμάτων που επέδωσε η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΤΕ στον Πρόεδρο της Επιτροπής (Ανακ. ΣΥΤΕ Νο 30) και αφορούν ζητήματα σχετιζόμενα με την απασχόληση, εξέλιξη και την επιδοματική πολιτική όλου του προσωπικού. Στην ουσία αποτελούν μονομερείς αποφάσεις που λαμβάνονται ύστερα από ατέρμονες συζητήσεις 6 και πλέον μηνών. Επιπρόσθετα, ακραίες προτάσεις που αναφέρονται στην αλλαγή του ρόλου λειτουργίας 15 Υποκ/των έρχονται σε αντίθεση με τη λογική του ΣΥΤΕ αλλά και με τις δεσμεύσεις του ίδιου του κ. Γκαργκάνα ότι “δεν πρόκειται να επιλεγούν λύσεις ακραίες που θα δημιουργούν προβλήματα κοινωνικά, οικογενειακά στο σύνολο του προσωπικού της περιφέρειας” . Για τους ανωτέρω λόγους θεωρούμε ότι οι προτάσεις είναι αποσπασματικές, αντιφατικές, προκλητικές και γι' αυτό αδιέξοδες.

Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή του στην κοινή επιτροπή αναδιοργάνωσης μέχρις ότου η Διοίκηση καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης που σε συμφωνία με τον ΣΥΤΕ τα αποτελέσματά του να διαχέονται στο σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και οι εργαζόμενοι σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Προκαλεί ο κ. Γκαργκάνας

Νέα θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο κ. Γκαργκάνας στις πρόσφατες δηλώσεις του. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η οικονομία χρειάζεται ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, απ' αυτές που “πονάνε” και όχι αυτές που έχουν “διακοσμητικό χαρακτήρα”. Μη αντιλαμβανόμενος τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, είπε ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά, “μόνο κάποια ραπανάκια αυξήθηκαν (!)”, αντιθέτως θεωρεί “ακριβούς” τους εργαζόμενους. Ακόμη ζήτησε τη μείωση των εισφορών προς τα Ταμεία για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Μάλιστα ο κ. Γκαργκάνας κρίνει θετικά το κλείσιμο επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη μετακόμισή τους στο εξωτερικό, αναζητώντας φθηνό εργατικό δυναμικό .

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Διοικητής της Τ.Ε λειτουργεί σαν προπομπός των διαθέσεων των κυβερνώντων αντί να περιοριστεί στον τομέα κύριας ευθύνης του που είναι η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο συμπεριφέρεται ασύδοτα ολιγοπωλιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που ζητάει κλείσιμο επιχειρήσεων και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι όμως η πρώτη φορά που κατόρθωσε να έλθει σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειοψηφία της “μυωπικής και με κουλτούρα αντιπαράθεσης” κοινωνίας.

Δ/ΝΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ – ΙΕΤΑ

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ είχε από καιρό επισημάνει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την άρνηση της Διοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου εργατικού προσωπικού και ιδίως αυτού που θα απασχολείτο σε ευαίσθητους χώρους της Τράπεζας όπως είναι η επεξεργασία και η διακίνηση χρηματικού, η εκτύπωση τραπεζογραμματίων, η καταμέτρηση, σε θησαυροφυλάκια και γενικά σε χώρους που διακινείται χρηματικό.

Η ανάθεση των παραπάνω εργασιών σε σύγχρονους δουλεμπόρους που χρησιμοποιούν προσωπικό μιας χρήσεως, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις τεράστιες ποσότητες χρηματικού που εισέρευσαν στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας μετά τον προεφοδιασμό των τραπεζών με ευρώ, την ανυπαρξία αποθηκευτικών χώρων του χρηματικού και την άρνηση της Διοίκησης να εγκαταστήσει συστήματα ασφαλείας, υπήρξε η γενεσιουργός αιτία δημιουργίας νέου ελλείμματος σε θησαυροφυλάκιο της Δ/νσης Ταμείων. Επειδή οι ευθύνες της Διοίκησης που δεν έλαβε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα είναι αναμφισβήτητες, πρέπει και να τις αναλάβει και να μη προσπαθεί να τις μετατοπίσει στους εργαζόμενους που εργάστηκαν σκληρά και αποτελεσματικά για την ομαλή μετάβαση στο ευρώ.

Το ΙΕΤΑ εκτός του προβλήματος των εργατών αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό για την ενίσχυση της εκτύπωσης τραπεζογραμματίων και διαβατηρίων. Ενώ υπήρξε δέσμευση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων της Δ/νσης ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για ενίσχυση σε προσωπικό δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Για τους λόγους αυτούς το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ αποφάσισε να προβεί σε κινητοποιήσεις σε ΙΕΤΑ και ΚΕΠΕΔΙΧ σε χρόνο και μορφή που θα κρίνει.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε στις 29 Ιουνίου το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας που για μια ακόμη φορά η Διοίκηση επιβεβαίωσε ότι ο ρόλος του ανώτατου οργάνου της Τράπεζας γι' αυτή είναι τυπικός και η λειτουργία του προσχηματική. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη Διοίκηση δηλαδή από τον κ. Γκαργκάνα που θεωρεί ότι είναι απόλυτος άρχων βοναπαρτικού καθεστώτος όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν και εκπορεύονται απ' αυτόν.

Στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο δεν δίστασε μάλιστα να ξεπεράσει τις μέχρι πρότινος μεθοδεύσεις, χωρίς καν την επίφαση νομιμότητας που επικαλείτο άλλες φορές. Αυτή τη φορά τσαλαπάτησε χωρίς προσχήματα την επί 79 χρόνια πρακτική της ΤΕ. Επιπλέον παρατύπησε, διορίζοντας ως Διευθυντή της Τράπεζας μη υπάλληλο (σύμβουλο) που τον προσέλαβε μόλις εδώ και 1,5 χρόνο. Σύμφωνα με παλιά απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ρητά ορίζεται ότι διορίζονται Διευθυντές - Σύμβουλοι υπάλληλοι της ΤΕ οι οποίοι κατέχουν τον βαθμό του Οικονομικού Εμπειρογνώμονα (Υποδιευθυντή).

Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική πράξη που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις του με το προσωπικό σε μία περίοδο ευαίσθητη λόγω της Αναδιοργάνωσης. Ο κ. Γκαργκάνας νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει τον ΣΥΤΕ από τη μία μη υλοποιώντας τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ του 1997 περί “συνδικαλιστικών ρυθμίσεων” και από την άλλη να οριοθετεί νέα κριτήρια προαγωγών όταν μέχρι πρότινος ο ίδιος εφάρμοζε άλλη διαδικασία. Θέσεις λάστιχο ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις ή τις προσωπικές του επιλογές, χωρίς κανόνες κατά το δοκούν στο παιχνίδι δημοσίων σχέσεων που διακαώς τον απασχολεί. Η Τ.Δ.Ε. της ΔΟΜ – Στατιστικής καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τον περιορισμένο αριθμό των προακτέων συναδέλφων των αντιστοίχων διευθύνσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ