ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 25/9/2006

Ανακοίνωση: 59

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΤΕ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ

Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, που συνεδρίασε την Παρασκευή για να εξετάσει την τελευταία πρόταση της Διοίκησης σχετικά με το θέμα της Αναδιοργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, έλαβε την ακόλουθη απόφαση:

  • Επιμένει σταθερά στην ομόφωνη απόφαση του Ιουλίου ότι το πλαίσιο των προτάσεων που έχει καταθέσει μέχρι τώρα η Διοίκηση δεν αποτελεί βάση διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη συμφωνίας.
  • Οι θέσεις της Διοίκησης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ατεκμηρίωτες. Δεν βασίζονται σε μία συνολική άποψη για το μέλλον της Τράπεζας αλλά κύρια στοχεύουν στην κατεδάφιση του δικτύου των Υποκαταστημάτων και Πρακτορείων χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τις προσδοκίες των εργαζομένων για την ασφάλεια της απασχόλησής τους, την εξέλιξη και τις αμοιβές τους. Αντίθετα, ο Σύλλογος έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με θέσεις και προτάσεις που αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα του χώρου και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει καλύψει αδυναμίες της Διοίκησης για την παραγωγή πολιτικής στο θέμα της αναδιοργάνωσης, της ανάπτυξης των εργασιών και της σχετικής διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στους συναδέλφους που έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε.
  • Η τελευταία πρόταση της Διοίκησης της 20 Ιουλίου 2006 επιβεβαιώνει με τον πιο ακραίο τρόπο τη θέση του Συλλόγου όπως εκφράστηκε στην ανακοίνωσή του στις 7 Ιουλίου 2006. Ο Σύλλογος είχε ομόφωνα υπογραμμίσει “τις αποσπασματικές, αντιφατικές, προκλητικές και αδιέξοδες θέσεις της Διοίκησης”. Ως εκ τούτου είχε αναστείλει τη συμμετοχή του στην Επιτροπή. Επιπλέον, οι προτάσεις της Διοίκησης αγνοούσαν την προσέγγιση απόψεων σε ορισμένα θέματα και δυναμίτιζαν το κλίμα που πρέπει να διαμορφωθεί για την περαιτέρω πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Διοίκηση δεν υπέβαλλε καμία νέα πρόταση η οποία να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα ώστε να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων.
  • Δεν θα ανεχθεί τις υπόγειες ενέργειές της Διοίκησης για την Αναδιοργάνωση καθώς και την εκβιαστική τακτική της για το πάγωμα της οικονομικής υποχρέωσης της Τράπεζας προς το Ταμείο Υγείας. Ενέργειες που κορυφώθηκαν με τις γνωστές απειλητικές “εξώδικες επιστολές” και τη ρεβανσιστική ενέργεια της μετακίνησης του Διευθυντή του Ταμείου Συντάξεων, είχαν σαν αποτέλεσμα να δυναμιτίσουν τις σχέσεις του ΣΥΤΕ με την Τράπεζα.
  • Με βάση τα ανωτέρω και ιδιαίτερα με αίσθημα ευθύνης το Δ.Σ αποφάσισε όπως προσέλθει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το πλαίσιο των προτάσεων που έχει εγκριθεί από το Δ.Σ τον Ιανουάριο 2006 και με εξειδίκευση αυτού όπου απαιτείται .

Με την απόφασή του αυτή, το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ θέτει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προ των δικών της ευθυνών. Εάν επιμείνει στις μέχρι τώρα προτάσεις της και δεν προσπαθήσει να συγκλίνει σε μια λύση κοινής αποδοχής, θα φέρει στο ακέραιο την ευθύνη του οριστικού τορπιλισμού των διαπραγματεύσεων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ