ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 3/5/2006

Ανακοίνωση: 46

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΤΕ

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 28/4/06 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο, σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του , προκειμένου να εξετάσει την πορεία των εξελίξεων σε κρίσιμα θέματα όπως αυτό της Αναδιοργάνωσης και τα προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού μας κινήματος, από την αντιδεοντολογική συμπεριφορά συγκεκριμένης παράταξης.

Είναι γνωστό πως στη βάση των δέκα σημείων που έθεσε ως πλαίσιο για την συζήτηση ο ΣΥΤΕ (Ανακ. Νο 30/18.1.06), διεξάγεται συζήτηση μεταξύ Συλλόγου και Τράπεζας, για το μεγάλο θέμα της αναγκαίας αναδιοργάνωσης της Τ.Ε.

Η συμφωνία για τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης αποτελεί στοιχείο της ενιαίας στρατηγικής του Συλλόγου μας, Ασφαλιστικό - Αναδιοργάνωση.

Είναι γνωστό πως από το 2002 ο Σύλλογός μας, στη δύνη των εξελίξεων τότε για το Ασφαλιστικό, αποφάσισε την παραπάνω στρατηγική και με την οποία όχι φυσικά χωρίς αδυναμίες ή παραλείψεις, προχωράμε σταθερά μέχρι σήμερα.

Συνάδελφοι,

Είναι φυσικό απέναντι σε αυτή τη στρατηγική και τότε και σήμερα, να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Κανείς δεν είχε και δεν έχει την πρόθεση να στερήσει από κανέναν σύμβουλο ή από καμιά παράταξη του ΣΥΤΕ, το δικαίωμά της να εκφράζει ανοικτά τις απόψεις και την κριτική της απευθυνόμενη στους συναδέλφους, από τους οποίους εν τέλει κρινόμαστε όλοι.

Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι την διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων και την εκτόξευση βαρύτατων χαρακτηρισμών κατά του ΣΥΤΕ, η απόσταση είναι μεγάλη.

Όταν ο διάλογος για την Αναδιοργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη και το μόνο που έχει κατ' αρχήν συμφωνηθεί μέχρι τώρα είναι η ενιαία επιδοματική πολιτική σε όλες τις Διευθύνσεις και τα Υποκαταστήματα της Τράπεζας , το να πληροφορεί η παράταξη της ΕΣΑΚ πως κλείνουν τα Υποκαταστήματα και τα Πρακτορεία, όταν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, είναι μια σαφής αντιδεοντολογική πράξη, που αδυνατίζει τις θέσεις και την προσπάθεια του ΣΥΤΕ.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, αν και η συγκεκριμένη παράταξη διαφωνεί με την στρατηγική που έχει χαράξει ο ΣΥΤΕ καταγγέλλοντας τον διάλογο για την Αναδιοργάνωση σαν προσχηματικό, δεν έθεσε ποτέ θέμα μη συμμετοχής της στις συζητήσεις. Είναι αποκλειστικά θέμα της ΕΣΑΚ να εξηγήσει στους συναδέλφους το πως και γιατί συμμετέχει σε έναν διάλογο τον οποίο εξ αρχής καταγγέλλει. Η λογική της να οικειοποιηθεί ό,τι πιθανά θετικό προκύψει από τις συζητήσεις αυτές, αλλά και να έχει πετάξει στις πλάτες των άλλων τα όποια αρνητικά περιέχει αντικειμενικά μια συνολική συμφωνία, δεν τιμά συνδικαλιστές της Τράπεζας Ελλάδος στο ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή των εκπροσώπων του ΣΥΤΕ στην επιτροπή για την Αναδιοργάνωση, καθορίζεται από την απόφαση του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ (Ανακ. Νο 32/1.2.06) την οποία οφείλουν όλοι να σέβονται, ανεξάρτητα των διαφορετικών απόψεων.

Στην παρούσα φάση το Διοικητικό Συμβούλιο, θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα προβλήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό του ΣΥΤΕ, ευελπιστώντας πως αυτά θα ξεπεραστούν χωρίς την ανάγκη προσφυγής σε πρόσθετα μέτρα και αποφάσεις.

Συνάδελφοι,

Με αφορμή το θέμα αυτό και την εξέλιξη των συζητήσεων για την Αναδιοργάνωση, καλούμε τους συναδέλφους μας σε ενότητα και ουσιαστική επαφή με τον ΣΥΤΕ.

Τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν επιτρέπουν σε κανέναν μας τον διαχωρισμό και την υπονόμευση της συλλογικής και διαπραγματευτικής μας ικανότητας.

Αξίζει κανείς να σκεφτεί πως μετά την Εμπορική και την ΑΤΕ, δυστυχώς και η ΕΤΕ, μετά από αίτηση του Αράπογλου την Παρασκευή 28/4/06, προχωρεί στην ένταξη του επικουρικού στο ΕΤΑΤ και της κυρίας σύνταξης στο ΙΚΑ.

Τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθήσαμε από το 2002 και ειδικότερα η νομοθετική εξαίρεσή μας από το ΙΚΑ, με τη δημιουργία ταυτόχρονα ειδικού αποθεματικού για τα Ταμεία μας ύψους 705 εκατ. Ευρώ σήμερα, πρέπει να εκτιμηθούν και να περιφρουρηθούν με υπευθυνότητα λόγων και πράξεων.

Ίδια, δυστυχώς, είναι η συμπεριφορά της ΕΣΑΚ και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τ.Υ. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σαφές με την πρόσφατη ανακοίνωσή της, με αφορμή το πρόβλημα των προσχολικών κέντρων και ιδιαίτερα του παιδικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Όταν οι αποφάσεις της κοινής συνεδρίασης των Δ.Σ. ΣΥΤΕ και Τ.Υ. διαστρεβλώνονται και η απαίτηση για διάλογο με την Διοίκηση για τα προβλήματα που έχουν προκύψει, εμφανίζεται ως ντε φάκτο αποδοχή των θέσεων της άλλης πλευράς, αναρωτιόμαστε ποιόν ενισχύει μια τέτοια πρακτική;

Αντικειμενικά μια τέτοια πρακτική, υπονομεύει τις προσπάθειες του ΣΥΤΕ για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για τόσο σημαντικά θέματα, τα οποία θα επιδράσουν καταλυτικά για το μέλλον των συναδέλφων μας εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, θα προχωρήσει αταλάντευτα στην κατοχύρωση των συμφερόντων των εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων μας, χωρίς να υπολογίζει κανένα παραταξιακό ή άλλο κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου. Εξ άλλου σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για την κρίση και αποδοχή των τελικών συμφωνιών θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΤΕ – Τ.Υ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Τ.Ε

Την Παρασκευή 28/4/06, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Διοίκηση της Τράπεζας, με θέμα την λειτουργία των προσχολικών κέντρων και ειδικά αυτού της Θεσσαλονίκης.

Η Διοίκηση της Τράπεζας και ιδιαίτερα ο κ. Διοικητής προέβη σε μια εκτενή αναφορά και ανάλυση των στόχων που θέτει η παρούσα Διοίκηση, με κεντρικό άξονα την εξασφάλιση του θεσμικού καθεστώτος λειτουργίας των Ταμείων μας ως εγγυημένων παροχών και την αποφυγή πιέσεων για δυσμενείς μεταβολές όπως συνέβη σε άλλους τραπεζικούς χώρους. Στην κατεύθυνση αυτή, πρώτιστη φροντίδα για την Διοίκηση αποτελεί η ενίσχυση του υπάρχοντος ειδικού αποθεματικού για τα Ταμεία ύψους 705 εκ. Ευρώ. Σύμφωνα με τις παραπάνω θέσεις κατέστησε σαφές ότι, δεν πρόκειται στο μέλλον η Τράπεζα να επιδοτεί λειτουργίες που έχουν προ πολλού παύσει να αποτελούν κοινωνική προσφορά στους συναδέλφους .

Επιμένοντας έτσι για το άμεσο κλείσιμο του Προσχολικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης και την ανάληψη στο μέλλον, εξ' ολοκλήρου της ευθύνης από την Τράπεζα για την αποστολή των παιδιών των συναδέλφων του Υποκαταστήματος και του Τ.Υ, σε άλλα αντίστοιχα προσχολικά κέντρα. Συγχρόνως δήλωσε, πως θα επιδιώξει με ευθύνη της Τράπεζας , να εξασφαλισθούν εργασιακά οι 13 εργαζόμενοι στο κέντρο.

Για το προσχολικό κέντρο Αθηνών, μετέθεσε χρονικά τον ορίζοντα συμφωνίας , έκφρασε όμως τον προβληματισμό για περιορισμό των μονάδων λειτουργίας του στη βάση των παιδιών των συναδέλφων Τ.Ε και του Τ.Υ.

Από την πλευρά των εκπροσώπων του ΣΥΤΕ και του Τ.Υ, τονίστηκε πως κανείς δεν κλείνει τα μάτια μπροστά σε πραγματικά προβλήματα όπως αυτό του Προσχολικού της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί όμως αυτό να μας οδηγήσει στην αποδοχή μιας βεβιασμένης εδώ και τώρα λύσης, με το κλείσιμο και την απαξίωση ουσιαστικά της περιουσίας του Ταμείου Υγείας. Όταν μάλιστα οι Διοικήσεις της Τ.Ε. φέρουν σχεδόν ακέραια την ευθύνη λαθεμένων επιλογών, σχεδόν μιας εικοσαετίας. Καθιστώντας σαφές, πως οι εγγραφές για τη νέα σχολική περίοδο που διενεργούνται αυτόν τον μήνα θα πραγματοποιηθούν κανονικά , συμφωνήθηκε εντός διμήνου να έχει εξευρεθεί η πλέον ικανοποιητική λύση στο θέμα, με βασικό στοιχείο την εξασφάλιση των συναδέλφων μας του προσχολικού κέντρου.

Ενώ για το προσχολικό της Αθήνας τονίσθηκε, ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι διαφορετικό και οι όποιες συζητήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν με σχετική άνεση χρόνου , για την υιοθέτηση των πλέον αποδεκτών και από κοινού λύσεων. Σύμφωνα με τα παραπάνω μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία λύσης για το προσχολικό της Θεσσαλονίκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ θα συνεδριάσει σήμερα 3/5/06 προκειμένου να εκτιμήσει την παραπάνω συνάντηση και να πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.

Στις 27/4/06 διεξήχθη η Γ.Σ. των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο κ. Διοικητής στην ετήσια έκθεσή του, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

  • Το υψηλό μέσο ετήσιο κόστος εργασίας για τους εργαζόμενους στην Ελλάδα έναντι του αντίστοιχου μέσου κόστους εργασίας των εργαζομένων των χωρών της ευρωζώνης.
  • Την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την επίσπευση των διαδικασιών αναμόρφωσης του ασφαλιστικού με λήψη μέτρων, όπως είναι η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο Σύλλογός μας, με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ στη Γ.Σ. των Μετόχων, σημείωσε τα παρακάτω:

  • Δεν μπορεί να επισημαίνεται υψηλό μέσο κόστος εργασίας και να γίνονται συγκρίσεις με εργαζόμενους των χωρών της ευρωζώνης, όταν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα εκτός από τους χαμηλούς μισθούς έχουν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ακρίβεια που έχει εξανεμίσει μισθούς και συντάξεις, την δραστική μείωση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης, την κατάργηση του 8ώρου, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Η μονομερής πίεση για παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η επίσπευση των διαδικασιών για αναμόρφωση του γενικότερου ασφαλιστικού δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους. Μια ανησυχία δικαιολογημένη καθότι οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι παροτρύνσεις του κ. Διοικητή μέσα απ΄την ετήσια έκθεσή του αποτελούν τον προπομπό λήψης μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης ενάντια των κατακτήσεων και των συμφερόντων των εργαζομένων.

Σ' ότι αφορά την πορεία της Αναδιοργάνωσης επισημαίνουμε ότι:

Ο ΣΥΤΕ συμφώνησε με τη Διοίκηση στη σύσταση μιας κοινής επιτροπής για να αναβρεθεί και από τις δύο πλευρές ο καλύτερος τρόπος προσαρμογής της Τράπεζας στα νέα δεδομένα. Αρκεί οι προσαρμογές να μην ταυτίζονται με την οποιανδήποτε συρρίκνωση της ίδιας της Τράπεζας. Μ' αυτή τη λογική προτείναμε:

  1. Να διατηρήσει η Τράπεζα και να ενισχύσει τις εργασίες της με το Δημόσιο, το οποίο αποφέρει στην Τράπεζα ένα μέρος των εσόδων της.
  2. Θα πρέπει η Τράπεζα να διατηρήσει το δίκτυο των υποκαταστημάτων της που θεωρούμε ότι αποτελούν συνολικά τους κρίκους της αλυσίδας εξυπηρέτησης του Δημοσίου.
  3. Θα πρέπει η Τράπεζα να διατηρήσει και να ενισχύσει το σημερινό επίπεδο εργασιών της και να αναζητηθούν τρόποι για την ανάληψη νέων.

Προθέσεις της Διοίκησης για παραπέρα μείωση του λειτουργικού κόστους που ταυτίζονται με τη συρρίκνωση της Τράπεζας δεν γίνονται αποδεκτές από τους εργαζομένους.

Εάν τελικά η Διοίκηση επιθυμεί την μείωση των λειτουργικών δαπανών, ας περιορίσει τις διοικητικές δαπάνες, ας περιορίσει τις προσλήψεις συμβούλων, ας περιορίσει τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών στις κατασκευές έργων, ας περιορίσει τις δαπάνες για αλόγιστες προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ας σκεφτούν, λοιπόν, πιο ώριμα, εάν πράγματι θέλουν σοβαρό διάλογο και συζήτηση για πολιτική συμφωνία. Ο ΣΥΤΕ θα αποδεχθεί λύσεις που διασφαλίζουν το συνολικό συμφέρον, τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και των εργαζομένων σ' αυτήν.

Προσλήψεις (150) υπαλλήλων για τις ανάγκες της Τράπεζας

Με απόφαση του Γεν. Συμβουλίου της Τ.Ε της 26.4.06 έγινε αποδεκτό το πάγιο αίτημα του ΣΥΤΕ για ενίσχυση των υπηρεσιακών μονάδων της Τράπεζας με νέο προσωπικό, με την πρόσληψη 150 υπαλλήλων, ως εξής:

  • 70 Αποφοίτων Λυκείου
  • 58 Πτυχιούχων ΑΕΙ
  • 22 μεταπτυχιακού επιπέδου διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων, κατά την άποψη του ΣΥΤΕ δεν επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των υπηρεσιακών μονάδων της Τράπεζας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ