ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 2/3/2006

Ανακοίνωση: 36

3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
7.45 π.μ. – 10.45 π.μ. στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ
ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 2/3/06

Συνάδελφοι,

Την Δευτέρα 27/2/06, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικό ομαδικό διάβημα της ΟΤΟΕ στον 2 ο όροφο της Τράπεζας και συγκεκριμένα στο Γενικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίαζε στην αίθουσα 210.

Στόχος της ΟΤΟΕ, να εκφράσει την έντονη αντίθεση 63.000 εργαζομένων στις Τράπεζες, στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας και προέδρου του Γενικού Συμβουλίου, υπέρ της κατάργησης ουσιαστικά της κλαδικής ΣΣΕ . Θέση με την οποία, ως Κεντρικός Τραπεζίτης και εποπτεύουσα αρχή των Τραπεζών, έπαιρνε σαφή στάση υπέρ της άρνησης των Τραπεζιτών να υπογράψουν ΣΣΕ .

Το διάβημα αυτό έγινε με την παρουσία και στήριξη των μελών του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ. Με την ευθύνη και παρουσία των οποίων, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς, η παραπάνω ενέργεια της ΟΤΟΕ.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε η ΟΤΟΕ (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας) με τον κ. Γκαργκάνα, εκ μέρους του Προέδρου της ΟΤΟΕ εκτός των συγκεκριμένων δηλώσεων του Διοικητή για το θέμα της κλαδικής, ετέθη και το θέμα της προστασίας των συναδέλφων της Ασφαλείας, από πιθανά πειθαρχικά και Διοικητικά μέτρα. Και αυτό διότι, παρόλο που η ευθύνη της όλης ενέργειας ανήκει στους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ και του χώρου μας, ήταν δικαιολογημένη και ευνόητη η ανησυχία των συναδέλφων μας.

Ο κ. Γκαργκάνας ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΡΗΤΩΣ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Πράγματι, εάν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν και ιδιαίτερα στις περιόδους των μεγάλων κινητοποιήσεων επί Διοίκησης κ.κ Χαλικιά, Χριστοδούλου αλλά και του προκατόχου του κ. Παπαδήμου, ουδέποτε η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός ως πολιτική επιλογή, δεν χαρακτήρισαν την πρακτική των προηγούμενων Διοικήσεων. Ήταν λογικό πως μετά και από μια τέτοια ρητή διαβεβαίωση, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάτι το διαφορετικό.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Δυστυχώς, πριν καν περάσει ένα 24ωρο από τη ρητή αυτή διαβεβαίωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην ΟΤΟΕ και ενώ η ΟΤΟΕ βρισκόταν σε Απεργία, ανακοινώθηκε η μετάθεση, του μόλις πριν δύο μήνες τοποθετημένου στην θέση αυτή, αρμόδιου Υποδιευθυντή Ασφαλείας και η θέση στη Διάθεση του προσωπικού του αρμόδιου Προϊσταμένου τμήματος. Ενώ ετοιμάζονταν και άλλες μετακινήσεις συναδέλφων.

Η πρωτοφανής αυτή συμπεριφορά τρομοκρατίας και αυταρχισμού, ενός Διοικητή που διαψεύδει τον εαυτό του την επόμενη μέρα, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΤΟΕ.

Το διάβημα που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε τον συνολικό αγώνα του κλάδου για την υπεράσπιση και υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και η εκδήλωση αυταρχισμού από την Τράπεζα Ελλάδος, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τον ΣΥΤΕ, αλλά αποτελεί άμεσο ράπισμα της αξιοπιστίας της ίδιας της ΟΤΟΕ.

Με την κίνηση αυτή, ο κ. Γκαργκάνας τίθεται πλέον ευθέως στο πλευρό των Τραπεζιτών χωρίς καμιά αμφισβήτηση, με σαφή διάθεση να υπονομεύσει των αγώνα του κλάδου με τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία.

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, από κοινού με το προεδρείο και μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, προέβησαν χτες σε άμεσο διάβημα προς τη Διοίκηση της Τ.Ε. Στη συνάντηση που έγινε με τον Υποδιοικητή κ. Παλαιοκρασσά, (ο κ. Διοικητής είχε αναχωρήσει ήδη για το εξωτερικό!!!), το προεδρείο της ΟΤΟΕ κατέστησε σαφές, πως η ενέργεια αυτή στρέφεται κατά του κλάδου και της ΟΤΟΕ και χωρίς πάγωμα και αναστολή των ενεργειών του Διοικητή της Τράπεζας, τίθεται πλέον γενικότερο θέμα παρουσίας και αξιοπιστίας του ίδιου του Διοικητή της Τ.Ε. Σε κάθε περίπτωση η ΟΤΟΕ θα καταστήσει την Τ.Ε. κέντρο του συνολικού αγώνα που διεξάγει, με ταυτόχρονη αξίωση την επαναφορά της εργασιακής κατάστασης στο σημείο που βρίσκονταν πριν το διάβημα της ΟΤΟΕ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ, που συνεδρίασε αμέσως μετά, προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για σήμερα στο Κεντρικό , με την πραγματοποίηση ταυτόχρονα συγκέντρωσης στην αίθουσα συναλλαγών του Κ/Κ , στην οποία θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν μέλη του προεδρείου της ΟΤΟΕ.

Συγχρόνως, αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση των οργάνων Διοίκησης της ΟΤΟΕ, για την από κοινού χάραξη συγκεκριμένης αγωνιστικής στρατηγικής.

Σε κάθε περίπτωση αν χρειασθεί, ο ΣΥΤΕ, δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα αυτό χωρίς αυτοτελή αγωνιστική αντιμετώπιση.

Είναι προφανές πλέον στον κάθε εργαζόμενο, πως η Διοίκηση της Τ.Ε. όχι μόνο τάσσεται στο πλευρό των Τραπεζιτών και για αυτό δεν ενέγραψε κονδύλι για την κλαδική ΣΣΕ στον προϋπολογισμό της, αλλά με την εκδήλωση του σημερινού αυταρχισμού αποκαλύπτει τις προθέσεις της και στο θέμα της Αναδιοργάνωσης.

Προετοιμάζεται για πόλεμο με προκάλυμμα τον διάλογο, για αυτό και μέχρι χθες μιλούσε για αναδιαρθρώσεις και όχι αναδιοργάνωση, όπως απαιτούσε με συγκεκριμένο πλαίσιο ο ΣΥΤΕ.

Αποκαλύπτονται πλέον καθαρά οι προθέσεις του Διοικητή της Τ.Ε. και η προετοιμασία για τις μελλούμενες συγκρούσεις, στις οποίες αναπόφευκτα οδηγεί η πολιτική του.

Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους στη στάση και συγκέντρωση του ΣΥΤΕ, αλλά και την ετοιμότητα πλέον ΟΛΩΝ των συναδέλφων μας Πανελλαδικά για τις κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν.

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ