ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 12/10/2005

Ανακοίνωση: 19

Αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου 6 & 10/10/05

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, σε δύο συνεδριάσεις του, την Πέμπτη 6-10-05 και Δευτέρα 10-10-05, εξέτασε αναλυτικά ορισμένα άμεσα θέματα τη σημασία των οποίων οφείλουν όλοι να κατανοήσουν. Ιδιαίτερα φυσικά εκείνοι,  οι οποίοι διαρκώς μιλούν για οικονομίες κλίμακας ή για προσαρμογή της Τράπεζας στα νέα δεδομένα.

Είμαστε υποχρεωμένοι ευθύς εξ αρχής να σημειώσουμε, αυτά που στη συνέχεια, με την παράθεση των θεμάτων θα διαπιστωθούν.

1. Λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρήματος

Όπως προκύπτει και από τον τίτλο του νέου κέντρου στον Χολαργό, είχε συμφωνηθεί η μεταφορά συγκεκριμένων υπηρεσιακών μονάδων, κατά βάσει  της Δνσης Ταμείων στο νέο  κέντρο.

Ασφαλώς η μεταφορά των συναδέλφων μας και η λειτουργία του νέου κέντρου, ήτανε και είναι συνυφασμένη, από τη σωστή κατανομή των εργαζομένων σε αυτό και από την ύπαρξη όρων βελτίωσης των παρεχομένων συνθηκών εργασίας από άποψη υγιεινής και ασφάλειας συνολικά.

Στην επίσκεψή μας  στο Κέντρο,  διαπιστώσαμε σημαντική πρόοδο των εργασιών, αλλά ασφαλώς δεν βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο που θα έλεγε κανείς πως από την 1/11/05, αρχίζει η μεταφορά προσωπικού και η λειτουργία του όπως ακούγεται.

Ασφαλώς και δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως κάποιοι βιάζονται για λόγους εντυπώσεων να κόψουν την κορδέλα όταν.

  • Προβλέπεται η λειτουργία πέντε καταμετρητικών μηχανών σε ένα χώρο, χωρίς μελέτη κατανομής του προσωπικού και χωρίς το σημαντικότερο,  μελέτη ηχομόνωσης του χώρου που   έχει σημαντική επιβάρυνση από την λειτουργία των μηχανών.
  • Στον ίδιο χώρο απαιτούνται αλλαγές ,  ώστε να μη θυμίζει φυλακές αλλά και να μη στερούνται οι εργαζόμενοι τον φυσικό φωτισμό που υπάρχει.
  • Τη στιγμή που έχουν προβλεφθεί γραφεία για Διοικητή και Υποδιοικητές (αναρωτιόμαστε αλήθεια πόσες φορές αυτά θα χρησιμοποιηθούν), καμιά πρόβλεψη γραφείου δεν υπάρχει για τους συναδέλφους της Ασφαλείας που θα απασχολούντα στο νέο κτίριο.
  • Ο χώρος συσκευασίας χρηματαποστολών δεν έχει τελικά προβλεφθεί και δεν είναι έτοιμος.

Τέλος, ο χώρος των 700μ που είχε προβλεφθεί και έχουν δαπανηθεί πρόσθετα ποσά για την κατασκευή του, προκειμένου σε αυτόν να λειτουργήσει το εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο ( Disasters Recovery εγκαταλείφθηκε και αναζητούν άλλο χώρο που ασφαλώς θα απαιτήσει και άλλες δαπάνες.

Σχετικά με το τελευταίο και με αφορμή ότι προκύπτει πρόσθετος χώρος, ορισμένοι προκειμένου να καλύψουν τις λανθασμένες επιλογές τους, άρχισαν να συζητούν για τη  μεταφορά και άλλων τμημάτων της Δ/νσης Ταμείων,   χωρίς να υπάρχει συζήτηση και συμφωνία με τον ΣΥΤΕ .

2. Προσλήψεις 26 καταμετρητών για τη Δνση Ταμείων και Θεσ/κη

Στις προσλήψεις αυτές που γίνονται από την Τράπεζα μέσω ΑΣΕΠ, επιχειρείται με τη μέθοδο των πρόσθετων προσόντων και της δοκιμασίας στις μηχανές , να φωτογραφηθούν και πάλι οι επιτυχόντες και να γίνουμε θέμα στα κανάλια και στη B ουλή. Η απαξίωση που ως χώρος δεχόμαστε ήδη από τις προσλήψεις στην Ασφάλεια που έγιναν μέσω Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με τα όσα λέγονται και γράφονται, δεν μας επιτρέπει τουλάχιστον στις προσλήψεις αυτές που γίνονται με τη συμμετοχή και της Τράπεζας, να αποδεχθούμε διαδικασίες που είναι ανοικτές από παντού.

Η απόφαση της επιτροπής προσλήψεων της Τράπεζας είχε αποφασίσει για τις προσλήψεις αυτές να τηρηθεί η πάγια διαδικασία κριτηρίων και προσόντων μέσω ΑΣΕΠ,  όπως γινότανε τα τελευταία χρόνια.

  • Γνώση Αγγλικής (επιθυμητό επίπεδο LOWER )
  • Απολυτήριο Λυκείου
  • Μοριοδότηση  ΑΣΕΠ

Μετά από παρεμβάσεις και συζητήσεις με τον ΑΣΕΠ, θέλουν να προστεθεί προϋπηρεσία σε Ανταλλακτήρια, Γραφεία κ.ά, πολύ καλή γνώση Ξ. Γλώσσας (επίπεδο Advanced ) και πρακτική δοκιμασία σε καταμετρητική μηχανή!!!

Δηλαδή το  μόνο που δεν μας είπανε, είναι τα ονόματα των επιτυχόντων  από τώρα.

Ο ΣΥΤΕ όπως και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα ήθελε και θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή δημόσιου διαγωνισμού για όλες τις θέσεις, όπως γινόταν παλαιότερα. Είναι γνωστό μάλιστα πως για τις διαδικασίες της Τράπεζας δεν είχε ακουσ t εί το παραμικρό.

Δυστυχώς, σήμερα οι προσλήψεις αυτές γίνονται μέσω ΑΣΕΠ.

Αν στη διαδικασία πρόσληψης των συναδέλφων της Ασφάλειας, κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα δεν μπορούσε κάποιος την άμεση ευθύνη να την προσάψει στην Τράπεζα, φοβούμαστε πολύ πως αν υποχωρήσουμε και  συμπεριληφθούν  φωτογραφικές διατάξεις στην προκήρυξη, τότε η Τράπεζα Ελλάδος θα φέρει σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

3. Θεσμός Αναντικατάστατων

Φαίνεται πως η Διοίκηση της Τράπεζας, φροντίζει  τελευταία με τις πράξεις της, να μη λείψει από τους συναδέλφους μας τροφή για κάθε είδους σχόλια και συζητήσεις.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρχει μονόπλευρη ενασχόληση με τοποθετήσεις Διευθυντών και Εθελουσία, να ανοίξει και ένα εντελώς νέο θέμα, αυτό των ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ .

Όταν στην αρχή το ακούσαμε, νομίζαμε πως ήτανε άλλο ένα θέμα, από αυτά που καθημερινά κυκλοφορούν στο Κυλικείο. Δυστυχώς όμως όχι μόνο είχε βάση, αλλά ήδη ορισμένοι με βάσει την σιγουριά για το τετελεσμένο του πράγματος, είχανε προχωρήσει σε προαγωγές και τοποθετήσεις.

Δηλαδή, στη νέα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν παραμείνει ο νυν Τμηματάρχης των Σχέσεων με το Δημόσιο ή κάποιοι Δντές Υποκαταστημάτων;

Για τους τελευταίους,  έχουμε να πούμε πως αν η Τράπεζα βλέπει πως κακώς δεν τους προήγαγε στον επόμενο βαθμό και θέλει να τους προσφέρει αυτό που δικαιούνται, είναι εύκολο να το πράξει. Ας τους αναγνωρίσει το δίκιο τους αποστρατευτικά όπως έχει δικαίωμα. Διαδικασίες στο φως της μέρας και όχι με πρακτικές που δεν τιμούν κανέναν αλλά και τεράστια νομικά προβλήματα δημιουργούν . Όσον αφορά τον πρώτο αν μείνει ως αναντικατάστατος, τότε πρέπει να φύγουν όλοι οι προϊστάμενοι του της Δνσης και ο αρμόδιος για τα θέματα αυτά, από πλευράς Διοίκησης. Μέση οδός δεν υπάρχει. Εφιστούμε την προσοχή με την ευκαιρία αυτή στην Διοίκηση, να μελετήσει καλά το θέμα και να μην τροφοδοτήσει με πράξεις της τα ΜΜΕ.

Μάλιστα με αφορμή υπομνήματα συναδέλφων από την Δνση Εργασιών Δημοσίου, που εξαρτώνται άμεσα με τις εξελίξεις στο τμήμα σχέσεων με το δημόσιο και τα κυοφορούμενα σε αυτό, θέλουμε δημοσίως να πούμε.

Ας μην προκαλούν ορισμένοι με τις προθέσεις τους και την πρακτική τους, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και την εργασιακή  αξιοπρέπεια και φιλοτιμία εκείνων που στήριξαν αποδεδειγμένα ένα νευραλγικό τμήμα της Τράπεζας.

Δεν θεωρούμε πως μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, μπορεί κάποιος να μας πείσει πως η θέληση και οι προτάσεις της Διοίκησης για αναδιαρθρώσεις, στοχεύουν στο καλό μας. Με μια πρακτική “άλλα λέμε, άλλα εννοούμε και άλλα κάνουμε”, δεν είναι δυνατόν να εμπιστευτεί κανείς, κανέναν και όπως προκύπτει και καλά θα κάνει.

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ , για τα παραπάνω θέματα  έχει ζητήσει συνάντηση με την Διοίκηση. Έχει ήδη συναντηθεί με τον Διευθυντή Διοικητικού και θα συναντηθεί άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ