ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 24/10/2005

Ανακοίνωση: 21

Διακοπή των συζητήσεων. ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ή ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στη συνάντηση της Παρασκευής 21.10.05, μεταξύ ΣΥΤΕ – Διοίκησης, υπήρξε αδικαιολόγητος εκνευρισμός από την πλευρά της Διοίκησης, που οδήγησε στη διακοπή των συζητήσεων.

Η διαφαινόμενη εμμονή στο θέμα της παραμονής τεσσάρων Διευθυντών Υποκαταστημάτων, παρά τη συμπλήρωση των Καταστατικών προϋποθέσεων για την αποχώρησή τους και η έλλειψη επιχειρημάτων για να δικαιολογηθεί ο νέος θεσμός των ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ, οδήγησε την Διοίκηση στην επιλογή της τεχνητής πόλωσης και την διακοπή των συζητήσεων με την αποχώρηση του κ. Διοικητή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΤΕ προσήλθαν στη συνάντηση αυτή, έχοντας ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση τόσο για το θέμα της παραμονής των Διευθυντών, όσο και γι' αυτό της συνεχούς αντικατάστασης μόνιμου αποχωρούντος προσωπικού με αντίστοιχο επινοικιαζόμενο από εταιρεία . Συγχρόνως, υπήρχε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ετοιμότητα των εκπροσώπων μας , για την συζήτηση των όρων και προϋποθέσεων συγκρότησης και λειτουργίας κοινής επιτροπής για το μεγάλο θέμα της Αναδιοργάνωσης.

Οι θέσεις του Συλλόγου μας είναι σαφέστατες και καμιά τεχνητή πόλωση δεν μπορεί να τις υπερβεί ή να μας αποπροσανατολίσει.

Η πρακτική ετών του Συλλόγου μας, αποδεικνύει την επιμονή μας στον διάλογο για την επίλυση των θεμάτων. Ταυτόχρονα όμως έχουμε αποδείξει ότι εφ' όσον η πρόκληση της σύγκρουσης καθίσταται αναπόφευκτη, ποτέ στη μακρόχρονη ιστορική μας διαδρομή δεν γυρίσαμε την πλάτη.

Η τελική επιλογή της αν γίνει, θα γίνει από την άλλη πλευρά, εάν επιμείνει στην άρνηση ουσιαστικού διαλόγου και την υιοθέτηση λογικών που δεν αρμόζουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν είναι δυνατόν να ισχυριστεί κανείς, ότι μετά από οκτώ σχεδόν δεκαετίες λειτουργίας της Τράπεζας, φθάσαμε στο σημείο να θεωρούμε απαραίτητη την παραμονή τεσσάρων Διευθυντών Υποκαταστημάτων σε τέτοιο βαθμό, που για το λόγο αυτό η Διοίκηση να τινάζει στον αέρα τις σχέσεις της με το υπόλοιπο προσωπικό και την συλλογική του εκπροσώπηση.

Κανείς πραγματικός λόγος δεν υπάρχει για μια τέτοια επιμονή. Εάν η Διοίκηση ήθελε να επιβραβεύσει αυτούς τους συναδέλφους για τις υπηρεσίες τους είχε όλο τον χρόνο να το κάνει. Ακόμα και σήμερα μπορεί, απονέμοντας σε αυτούς αποστρατευτικά, τον επόμενο βαθμό. Ισχυρισμός για κενό διαδοχής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός για κανέναν μέσα στην Τράπεζα, πολύ περισσότερο για Διευθυντές Υπηρεσιακών μονάδων. Γιατί εκτός άλλων, η αποδοχή μιας τέτοιας λογικής από την Διοίκηση, αυτόματα την θέτει προ των ευθυνών της για την πολιτική στελεχών που η ίδια εδώ και χρόνια ακολούθησε.

  • Αλήθεια γιατί η Διοίκηση επιλέγει μια άκαμπτη στάση στο θέμα αυτό και την λογική της σύγκρουσης που αυτή εμπεριέχει;
  • Όταν στην συνείδηση όλων των συναδέλφων μας μια τέτοια απόφαση είναι καταδικασμένη γιατί αυτή επιμένει;

Πολύ φοβούμαστε ότι η Διοίκηση επέλεξε να επιμείνει στο θέμα αυτό οξύνοντας τις σχέσεις της με τον ΣΥΤΕ, θεωρώντας πως έχει την ευκαιρία σε ένα τέτοιο θέμα να υπερκεράσει τον Σύλλογο και τους εργαζόμενους εν όψει της Αναδιοργάνωσης. Αυτό ασφαλώς και δεν διαφεύγει της προσοχής των συναδέλφων μας και γρήγορα όσοι επέλεξαν τη ρήξη θα αντιληφθούν το λάθος της επιλογής τους.

Ταυτόχρονα η Διοίκηση, δεν μπορεί να προχωρεί συνεχώς σε αντικατάσταση του αποχωρούντος προσωπικού, με επινοικιαζόμενους και επί συμβάσει. Η λογική της και το παράδειγμα της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας (450 άτομα μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιποι επινοικιαζόμενοι και επί συμβάσει), το οποίο συνεχώς αναφέρει ο κ. Διοικητής, είναι τουλάχιστον ατυχές, εκτός κι εάν γίναμε και εμείς Σουηδία σε επίπεδο μισθών και κοινωνικού κράτους και δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμη.

Η ανάγκη σεβασμού των κεκτημένων εργασιακών σχέσεων για το σύνολο του προσωπικού, είναι βασική προϋπόθεση για τον Σύλλογο και τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, για να προχωρήσει θετικά η όποια συζήτηση στα πλαίσια της επιτροπής για το θέμα της αναδιοργάνωσης.

Όπως συγχρόνως και σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, βασικές προϋποθέσεις αποτελούν

  • Η διατήρηση και ενίσχυση του σημερινού επιπέδου των εργασιών της Τ.Ε.
  • Η διατήρηση της σημερινής δομής της Τράπεζας. Διευθύνσεις Κεντρικού - ΜΗΚΕ - ΙΕΤΑ - ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ. Ναι σε συζητήσεις καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων της Τράπεζας, η ύπαρξή τους όμως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Οι συνάδελφοι καλούνται σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, απαιτεί την μέγιστη αγωνιστική ετοιμότητα όλων μας. Την Τετάρτη 26/10/05 συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, στο οποίο υπάρχει σαφής ένδειξη ότι θα συζητηθεί το θέμα της παραμονής των Διευθυντών. Καλούνται όλοι οι συνάδελφοι και των Υποκαταστημάτων, να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο, για την καθολική συμμετοχή στα αγωνιστικά βήματα που θα αποφασισθούν.

Προχωρώντας στην προετοιμασία του αγώνα μας, είμαστε έτοιμοι ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που αυτές διεκόπησαν την Παρασκευή 21.10.05.

Πρέπει να κατανοηθεί από όλους τους συναδέλφους μας, νέους και παλαιότερους, πως η ερχόμενη μάχη αποτελεί την αρχή του μεγάλου αγώνα που ως πρόκληση βρίσκεται μπροστά μας και είναι ο αγώνας για την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, στην μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του σ.κ στην Τράπεζα της Ελλάδος, να απουσιάζουμε από αυτόν τον μεγάλο αγώνα, που θα σφραγίσει αποφασιστικά το παρόν και το μέλλον μας.

 

Στην ενότητα η δύναμη - Στον αγώνα η νίκη

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ