ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 25/11/2005

Ανακοίνωση: 25

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πρόσθετη Συμπληρωματική Ασφάλιση

Είναι γνωστό πως στην τελευταία Επιχειρησιακή ΣΣΕ, συμφωνήθηκε η εξέταση συμπληρωματικής ασφάλισης των συναδέλφων και των μελών των οικογενειών τους, πρόσθετα και επί πλέον, αυτής που παρέχει το Ταμείο Υγείας. Κάλυψη δηλαδή του 90% των νοσοκομειακών δαπανών και όχι μόνο του 60% περίπου που καλύπτει το Ταμείο. Συγχρόνως ετέθη από τον ΣΥΤΕ, η ασφάλιση αυτή να συνοδεύει τον συνάδελφο και μετά την συνταξιοδότηση του. Με το τελευταίο είναι εμφανές, ότι το όλο αίτημα όπως αρχικά ετέθη, προέβλεπε τα 8.500 ασφαλισμένα μέλη του Ταμείου μας, δηλαδή το 55% περίπου του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων μελών να έχει από την παρούσα ΕΣΣΕ, πρόσθετη συμπληρωματική κάλυψη. Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα διευκόλυνε σε επόμενη φάση και την σταδιακή ένταξη και των υπολοίπων ασφαλισμένων μελών των νυν συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Συγχρόνως η κάλυψη με τον τρόπο αυτό των 8.500 ασφαλισμένων, διευκόλυνε το Ταμείο, να προχωρήσει σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ισχύουσες, για την κάλυψη των νοσοκομειακών δαπανών εκείνων των ασφαλισμένων, που δεν θα ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα.

Το αίτημα του ΣΥΤΕ που συμφωνήθηκε στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, να εξετασθεί από κοινή επιτροπή ΣΥΤΕ/ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, διαπερνούσε τα προβλεπόμενα όρια της επιχειρησιακής, στα πλαίσια της οποίας δεν μπορεί να τεθούν και να λυθούν θέματα που αφορούν συνταξιούχους συναδέλφους.

Ταυτόχρονα και παρά αυτό το πλαίσιο συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ. που μετέχει στην επιτροπή και οι εκπρόσωποι της Τράπεζας προβληματίσθηκαν και για την ένταξη στο πρόγραμμα από τώρα και εκείνων των συνταξιούχων συναδέλφων που έχουν ηλικιακά τις ίδιες προϋποθέσεις με το εν ενεργεία προσωπικό (Ηλικία μέχρι 60 ή 63 χρονών. Δηλαδή το όριο αποχώρησης από την Τράπεζα). Φυσικά σε καμιά περίπτωση η επιδίωξη αυτή, δεν μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση με την αρχική συμφωνία και να την σταματήσει. Η λογική του όλα ή τίποτα είναι ξένη προς το σ.κ.

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές πως ο ΣΥΤΕ με τις προτάσεις του συνολικά, είχε και έχει στο κέντρο της προσοχής του σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των ασφαλισμένων μελών του Ταμείου Υγείας, εν ενεργεία και συνταξιούχους . Η προσέγγιση όμως και η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, είναι υπόθεση προσεκτικών και λεπτών χειρισμών και το όλο θέμα δεν προσφέρεται σε κάθε είδους αντιπαραθέσεις και μεμψιμοιρίες...

Όσοι κατανοούν τις σημαντικές μεταβολές που έχουν επέλθει στον εργασιακό ιστό της Τ.Ε. και την δυσκολία που βρίσκεται μπροστά μας, με τις συνεχείς επιδρομές των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών στα ασφαλιστικά μας θέματα και σηκώνουν τους τόνους για μια ρύθμιση όχι του παρόντος αλλά περισσότερου του μέλλοντός μας, διαπράττουν μέγα ολίσθημα.

Κανείς δεν δικαιούται να διχάζει τους συναδέλφους μας

Είναι σύνηθες, σε κάθε συνδικαλιστική προσπάθεια, να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και προτάσεις. Εξ άλλου «εχθρός του καλού, είναι πάντα το καλλίτερο».

Από το σημείο όμως αυτό, μέχρι την τυφλή αντιπαράθεση και την προσπάθεια διχασμού του συνόλου των ασφαλισμένων, υπάρχει μεγάλη απόσταση, την οποία δυστυχώς ορισμένοι αλόγιστα διήνυσαν.

Για το λόγο αυτό και δημόσια το Διοικητικό Συμβούλιο, εκφράζει την θλίψη του και για το κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη η συγκέντρωση των συνταξιούχων συναδέλφων μας και για τα όσα ανυπόστατα ελέχθησαν σχετικά με την ρύθμιση, με απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά των μελών του Δ.Σ. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα λυπηρό, όταν αυτά εκτοξεύθηκαν, από εκείνους που έχουν ανώτατα αξιώματα στο Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων.

Θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια συγκέντρωση των συνταξιούχων συναδέλφων μας, να υπήρχε διάθεση για συζήτηση και διάλογο πάνω στην πρόταση και το περιεχόμενό της. Θα ήτανε επίσης εύλογο και λογικό, να παρθεί απόφαση από τη συγκέντρωση αυτή για την από κοινού διερεύνηση των προθέσεων της Διοίκησης και τη θεμιτή επιδίωξη για την ει δυνατόν επέκταση της ρύθμισης από τώρα. Χωρίς φυσικά ακαμψίες και αντιπαλότητες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την βασική στρατηγική επιδίωξη του ΣΥΤΕ.

Αντί αυτού, οδήγησαν τη συγκέντρωση σε μια ομόφωνη απόφαση, με την οποία ασκούν πολεμική στον ΣΥΤΕ και τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την μη συμμετοχή τους από τώρα στο πρόγραμμα πρόσθετης ασφάλισης !!!

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται και την υπονόμευση που αντικειμενικά υφίσταται η στρατηγική του, θα επιμείνει σε αυτήν. Και για αυτό καλεί το σύνολο των συναδέλφων σε ενότητα γύρω από αυτό το αίτημα. Η λογική η οποία έχει τεθεί για την διεκδίκηση μιας τέτοιας ρύθμισης, αποβλέπει πολύ πιο μακριά από το μικρόψυχο και κοντόφθαλμο, όσων θεωρούν την κατάσταση κατάλληλη για λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες...

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τις θεσμικές παρεμβάσεις στο Ταμείο Υγείας

Το ενδιαφέρον του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΤΕ για την πορεία του Ταμείου μας , του οποίου είναι και ο ιδρυτικός του φορέας, δεν μπορεί να αγνοείται.

Χωρίς αυτό και τις παρεμβάσεις του, όταν και όπου αυτές απαιτούνταν, δεν θα είμαστε ίσως στο σημερινό επίπεδο παροχών υγείας και περίθαλψης.

Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχνάει, πως χρειάσθηκε η παρέμβαση του ΣΥΤΕ και η συμφωνία με τον Υποδιοικητή κ. Κουράκο, για να κατοχυρωθεί η θεσμική ενίσχυση του Ταμείου με το 55% του συνόλου των Νοσηλίων.

Και όταν και πάλι απαιτήθηκε, υπήρξε αποφασιστική παρέμβαση του ΣΥΤΕ και του Ταμείου Υγείας για την ικανοποίηση από τον Διοικητή της νέας θεσμικής ενίσχυσης του Ταμείου μας με την συνέχιση της καταβολής από την Τράπεζα του 6,25% για τους συνταξιούχους και μέχρι τα 65 χρόνια.

Και σήμερα μπροστά στα νέα δεδομένα, ο ΣΥΤΕ δεν περιορίσθηκε στο πρόγραμμα πρόσθετης ασφάλισης . Αλλά από κοινού με τη Διοίκηση του κ. Γκαργκάνα και το Ταμείο Υγείας, αποφασίσθηκε, μαζί με την αναγκαία συμμετοχή της Τράπεζας σε επιτροπή του Ταμείου μας καταστατικά σύννομη, για την παροχή βοήθειας και τη άσκηση πλήρους και ουσιαστικού ελέγχου, να προχωρήσουν σε νέα θεσμική παρέμβαση για την ενίσχυση του Ταμείου μας. Είτε μέσα από την θεσμοθέτηση πάγιας συμμετοχής (55%) της Τ.Ε. στις δαπάνες φαρμάκων, είτε με την θεσμοθέτηση της εργοδοτικής εισφοράς και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών.

Ήδη το πόρισμα της επιτροπής είναι έτοιμο και στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Τα παραπάνω δεν μπορεί να διαφεύγουν της προσοχής μας. Θα πρέπει όλοι μας, όταν σηκώνουμε τους τόνους για τόσο ευαίσθητα θέματα, να μην ξεχνάμε πως ανεξάρτητα από πρόσωπα και παρατάξεις, η περιφρούρηση των Συλλογικών θεσμών είναι πάνω και πέρα από πρόσκαιρες αντιπαλότητες και προσωπικές επιδιώξεις.

Όπως και δεν θα πρέπει από ανόητες ιδεοληψίες ή μικροψυχία, να μην αποδίδουμε αυτό που πρέπει στις μέχρι σήμερα Διοικήσεις της Τράπεζας. Πού όλες αλλά και η σημερινή σε μια δύσκολη φάση, επέδειξαν θετικότατη στάση σε τόσο ευαίσθητα θέματα για όλους μας. Εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Όλα αυτά, οι νεότερες γενιές δεν θα πρέπει να τα αγνοούν, αλλά θα πρέπει να τα γνωρίζουν, γιατί θα χρειασθεί να τα περιφρουρήσουν στους δύσκολους νεοφιλελεύθερους καιρούς της παγκοσμιοποίησης...

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ