ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 16/12/2005

Ανακοίνωση: 27

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Τ.Ε.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Τ.Ε.

Την Δευτέρα 12/12/05, πραγματοποιήθηκε το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Με αφορμή τις αποφάσεις που πήρε το Γενικό Συμβούλιο και τα όσα εκτέθηκαν από τον κ. Διοικητή σε συνέντευξη τύπου για το θέμα των αλλαγών στην Τράπεζα θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.

  1. Οι σκοπιμότητες της συνέντευξης τύπου

Σύμφωνα με τα γραφόμενα στον ημερήσιο και οικονομικό τύπο της Τρίτης 13/12/05, ο κ. Διοικητής όσον αφορά το θέμα της Αναδιοργάνωσης στην Τ.Ε., σημείωσε πως οι συζητήσεις με τον ΣΥΤΕ στο θέμα αυτό και ιδιαίτερα σε εκείνο της αναστολής (αλήθεια πόσο κομψά το κλείσιμο γίνεται αναστολή!) της λειτουργίας ορισμένων Υποκαταστημάτων, βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Αλήθεια αναρωτιόμαστε ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας τοποθέτησης όταν είναι γνωστό πως καμιά συζήτηση, πέραν αυτής του Ιουλίου που έχει υπάρξει ενημέρωση, δεν διεξάγεται στο θέμα;

Θεωρεί κανείς πως με τέτοιες, τουλάχιστον, ατυχείς τοποθετήσεις, μπορεί να υπονομεύσει το μέτωπο των εργαζομένων, διασπείροντας στο εσωτερικό τους την αμφιβολία για το κατά πόσο η ενημέρωση του ΣΥΤΕ για το θέμα είναι ακριβής;

Ή θεωρεί πως με τέτοιου είδους τοποθετήσεις προωθεί τους στόχους του, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη και καθιστώντας πιο ανίσχυρο το σ.κ στην τεχνική πίεση που προετοιμάζουν;

Η διαφαινόμενη προσπάθεια «τακτικών χειρισμών» εκ μέρους της Διοίκησης και των συμβούλων της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοια μεγάλα θέματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον χιλιάδων εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων.

Ο δρόμος της αλλαζονείας και της υπονόμευσης του σ.κ. των εργαζομένων, ας είναι σίγουροι πως θα αποδειχθεί η χειρότερη επιλογή. Ας μην ξεχνούν, την ιστορία του κινηματός μας και των εργαζομένων στην Τράπεζα.

  1. Επιμονή στον θεσμό των Αναντικατάστατων

Η επιμονή της Διοίκησης, παρότι το απέσυρε στο Γενικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου , να περάσει σε αυτό της Θεσσαλονίκης, την παραμονή για ένα ακόμα χρόνο, τριών Δ/ντών Υποκαταστημάτων που έφευγαν υποχρεωτικά με το όριο ηλικίας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και κακό προηγούμενο...

Η χρήση διάταξης του κανονισμού, η οποία απαιτεί σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους και ζωτικό συμφέρον της Τράπεζας για την εφαρμογή της, στην περίπτωση αυτή, προκαλεί τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για τη Διοίκηση της Τράπεζας.

Αλοίμονο αν μπορεί να σταθεί ισχυρισμός, πως η παρουσία αυτών των τριών Δ/ντών, ήταν αποφασιστικής και κρίσιμης σημασίας πρόβλημα, για τη συνέχιση απρόσκοπτα των εργασιών των συγκεκριμένων Υποκαταστημάτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκείνοι που διαμόρφωσαν την πολιτική στελεχών τα προηγούμενα χρόνια και που συμβαίνει να είναι όλοι στις θέσεις τους, θα έπρεπε πάραυτα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους...

  1. Άλλες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου

Τέτοιου είδους εμμονές, σε αποφάσεις που δεν εκφράζουν υπηρεσιακές ανάγκες της Τράπεζας και παρά τη δέσμευση της Διοίκησης ότι οι συγκεκριμένοι Δντές δεν πρόκειται να μπούν στους πίνακες προαγωγών, δημιουργούν αρνητικό κλίμα στο προσωπικό και επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες για τους λόγους και τις σκοπιμότητες που τις επέβαλαν...

Α. Δημιουργούνται τρεις νέες Υπηρεσίες σε Τμήματα της Διεύθυνσης Διοικητικού:

  • Στο Τμήμα Εξέλιξης Προσωπικού συστήνεται νέα υπηρεσία με τίτλο “Υπηρεσία Μελέτης και Επεξεργασίας Πορισμάτων Επιθεώρησης”
  • Στο Τμήμα Οικονομικών Θεμάτων συστήνεται νέα Υπηρεσία με τίτλο “Υπηρεσία Προϋπολογισμού Τράπεζας”
  • Στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού συστήνεται νέα υπηρεσία με τίτλο “Υπηρεσία Διεκπεραίωσης Προσλήψεων”.

Β. Γίνεται νέα οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών της Ασφάλειας της Τράπεζας ως εξής:

Συστήνεται στη Διεύθυνση Διοικητικού ένα νέο Τμήμα με τίτλο “Τμήμα Ασφαλείας Εγκαταστάσεων και Λοιπών Χώρων Χαλανδρίου”, το οποίο θα διαρθρώνεται στις πιο κάτω αναφερόμενες υπηρεσίες:

  • Υπηρεσία Ασφαλείας Κέντρου Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού Χαλανδρίου
  • Υπηρεσία Ασφαλείας Ι.Ε.Τ.Α.
  • Υπηρεσία Ασφαλείας Μηχανογραφικού Κέντρου
  • Υπηρεσία Γραμματείας Ασφαλείας Χαλανδρίου

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας ΙΕΤΑ και Μηχανογραφικού Κέντρου δεν υπάγονται πλέον στις Διευθύνσεις ΙΕΤΑ και Πληροφορικής.

Γίνεται μετονομασία του Τμήματος Ασφαλείας Κεντρικού Καταστήματος σε “Τμήμα Ασφαλείας Κεντρικών Μονάδων” καθώς και της Υπηρεσίας Γραμματείας σε “Υπηρεσία Γραμματείας Ασφαλείας Κεντρικών Μονάδων”.

Καθιερώνεται “Επικεφαλής Νυχτερινής Βάρδιας” ο οποίος θα ορίζεται από τον Προϊστάμενο του αντίστοιχου Τμήματος (Κεντρικών Μονάδων και Μονάδων στο Χαλάνδρι) και θα είναι ο πρώτος κατά σειρά αρχαιότητας υπάλληλος που θα συμμετέχει στο προσωπικό της κάθε νυχτερινής βάρδιας.

Με πράξη Διοίκησης θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού μηνιαίου επιδόματος στους επικεφαλείς νυχτερινής βάρδια ς που δεν είναι τοποθετημένοι Προϊστάμενοι (υπηρεσιών ή βάρδιας).

Γ. Γίνεται μερική αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Εσωτερικής Επιθεώρησης. Συστήνονται 2 νέα τμήματα αντί του Τομέα Εποπτείας και Ελέγχου Συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Ήτοι:

  • Τμήμα Επιθεώρησης Έργων του ΕΣΚΤ
  • Τμήμα Επιθεώρησης Εσωτερικών Συστημάτων Πληροφορικής

Επίσης, συστήνεται νέο Τμήμα για τον Έλεγχο Διαχειρίσεων των Υπηρεσιακών Μονάδων του Κέντρου Διαχείρισης και Διακίνησης Χρηματικού και η ανάθεση του ελεγκτικού έργου πλέον σε δύο Τμήματα ως εξής:

  • Τμήμα Ελέγχου Διαχειρίσεων Κεντρικού Καταστήματος και
  • Τμήμα Ελέγχου Διαχειρίσεων Κέντρου Επεξεργασίας και Διακίνησης Χρηματικού

Δ. Ανάληψη από την Τράπεζα εργασιών του Χ.Α. και Χ.Π.Α.

Αποφασίστηκε η ανάληψη από την Τ.Ε. του Ταμειακού διακανονισμού (cash settlement) των πράξεων των χρεογράφων (μετοχών και ομολόγων), του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) και των παραγώγων του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (Χ.Π.Α.)

Η ανάληψη της υπηρεσίας αυτής από την Τράπεζα θα έχει σαν αποτέλεσμα την είσπραξη εσόδων που θα υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Τ.Ε.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ Α' ΚΑΙ Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Η Διοίκηση της Τράπεζας με την Πράξη Διοικητή αριθμ. 992/2.11.2005 έκανε αποδεκτό το αίτημα του Συλλόγου για τη χορήγηση Στεγαστικών Δανείων Α' και Β' κατηγορίας στους Μηχανικούς της Τράπεζας που δεν είναι ασφαλισμένοι στα Ταμεία της Τράπεζας με την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία έγκρισης των δανείων απομένουν 10 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης του δανειοδοτούμενου. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι αναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις του Κανονισμού Στεγαστικών Δανείων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ