ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 11/7/2005

Ανακοίνωση: 13

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, αμέσως μετά τη συνάντηση στις 6/6/05 με τη Διοίκηση της Τ.Ε., αποφάσισε την αποστολή της παρακάτω ανοιχτής επιστολής προς τον κ. Διοικητή και τα μέλη της Διοίκησης.

Λόγω της πολυήμερης απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου, η επιστολή αυτή ήταν φυσικό, για λόγους δεοντολογικούς και συνδικαλιστικούς, να αποσταλεί αμέσως μετά την λήξη της :

    « Κύριε Διοικητά,

    Το σύνολο των εργαζομένων της Τράπεζας, περίμενε με ιδιαίτερη αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης στις 6/6/05 του ΣΥΤΕ μαζί σας, με θέμα τις συνολικές σας προτάσεις για την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε.

    Με έκπληξη διαπιστώσαμε πως, αντί συνολικών προτάσεων προς την κατεύθυνση αυτή, που θα συνιστούσαν ένα συνολικό πλαίσιο συζήτησης με τους εργαζόμενους με γνώμονα την αναζήτηση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για την Τ.Ε., το πλαίσιο που προτείνατε απείχε από το να εκφράζει τις παραπάνω ανάγκες και επεδίωκε απλά και μόνο να αποσπάσει την συναίνεσή μας σε καταργήσεις υπηρεσιακών μονάδων της Τράπεζας.

    Κύριε Διοικητά,

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, έχουμε χαράξει με σαφήνεια την στρατηγική μας πάνω στο θέμα αυτό. Ολοκλήρωση της λύσης του Ασφαλιστικού - Συζήτηση αμέσως μετά για την Αναδιοργάνωση.

    Γνωρίζετε μάλιστα καλύτερα από τον καθένα, πως παρόλο που οι υποσχέσεις σας αλλά και οι δεσμεύσεις σας για το θέμα του Ασφαλιστικού δεν υλοποιήθηκαν όπως είχε συμφωνηθεί με την ένταξη των Ταμείων στην Τράπεζα, στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίτευξη μιας διαφορετικής λύσης, που έχει μεν τα χαρακτηριστικά της ένταξης των Ταμείων στην Τράπεζα, που είναι όμως «πιο πολύ ανοικτή στις κάθε φορά πιέσεις Διοικούντων και Κυβερνώντων.»

    Θα μπορούσαμε επομένως, αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε προσχηματικά λόγους για να μην διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος στο θέμα της Αναδιοργάνωσης, να το είχαμε κάνει με αφορμή τους πραγματικούς λόγους των υπαναχωρήσεων στο Ασφαλιστικό. Ο ΣΥΤΕ όμως και οι εργαζόμενοι στην Τ.Ε., δεν ενεργούμε με υστεροβουλίες και σκοπιμότητες. Εννοούμε με σαφήνεια αυτά που από χρόνια έχουμε δημόσια διακηρύξει.

    Ταυτόχρονα φυσικά, η ιστορική μας εμπειρία, αλλά και το αγωνιστικό παρελθόν του Συλλόγου μας, αποτελούν τα θεμέλια για την στήριξη όλων των συναδέλφων μας (νέων-μεσαίων και παλαιοτέρων), μέσα από μια τέτοια συνολική πορεία.

    Η διεκδίκηση μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας για το σύνολο των συναδέλφων μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σαφείς και ξεκάθαρους όρους και δεσμεύσεις για το Εργασιακό και Ασφαλιστικό παρών και μέλλον όλων μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διεξαχθεί ένας συνολικός και ειλικρινής διάλογος στο θέμα της Αναδιοργάνωσης.

    Κάθε προσπάθεια που κατατείνει στην σαλαμοποίηση και κατακερματισμό αυτής της αναγκαίας συζήτησης, δεν μπορεί να τύχει της συμφωνίας και της αποδοχής μας.

    Και πρέπει με σαφήνεια να πούμε πως ακριβώς εκεί κατέτεινε, το ασαφές πλαίσιο καταργήσεων που προτείνατε.

    Πλαίσιο που καμιά σχέση δεν έχει με την Αναδιοργάνωση της Τ.Ε. και ίσως γι αυτό και δεν ήτανε τυχαία η προτροπή σας, να μην κάνουμε λόγο για Αναδιοργάνωση αλλά για αναγκαίες αναδιαρθρώσεις...

    Κύριε Διοικητά,

    Οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες αντιμετωπίσαμε και πάλι την ωμή Κυβερνητική παρέμβαση σε Ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν επενδυθεί με τη μορφή Συλλογικών Συμβάσεων και συγχρόνως γινόμαστε και πάλι τα «ρετιρέ» που πρέπει να εξοντωθούν...

    Τι ειρωνεία πράγματι για όλους εμάς, όταν εσείς καλύτερα από τον καθένα γνωρίζετε πόσο έχουν καθηλωθεί τα εισοδήματα μας και πόσο έχουν ανατραπεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα τα τελευταία χρόνια. Στόχος δεν είναι τα ανύπαρκτα ρετιρέ, αλλά η πλήρης ποδηγέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των Τραπεζοϋπαλλήλων, έτσι ώστε η ανατροπή των εργασιακών δεδομένων στο σύνολο της οικονομίας, Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να μην συναντήσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις.

    Αλήθεια, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πως να εξηγήσει κανείς όσο και καλοπροαίρετος να είναι, το πλαίσιο καταργήσεων που προτείνατε και την σαλαμοποίηση της συζήτησης που επιχειρείται. Όταν μάλιστα στην πρότασή σας περιλαμβάνεται το κλείσιμο Υποκαταστημάτων και γνωρίζετε πολύ καλά την πάγια θέση του ΣΥΤΕ, για το αδιαπραγμάτευτο της ύπαρξης του δικτύου των Υποκαταστημάτων μας. Όταν ο Σύλλογός μας συζητάει μια νέα οργανωτική δομή και λειτουργία των μονάδων μας, αλλά είναι κάθετα αντίθετος σε σκέψεις περιορισμού τους.

    Κύριε Διοικητά,

    Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, επιμένει στην στρατηγική που έχει από πολύ καιρό δημόσια διακηρύξει.

    Εκτίμησε και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, πως το πλαίσιο καταργήσεων που προτείνατε, δεν αποτελεί βάση για συνέχιση πάρα πέρα συζητήσεων.

    Εάν υπάρξει πλαίσιο συνολικού διαλόγου για το παρόν και το μέλλον της Τράπεζας και των εργαζόμενων σε αυτή, που θα παίρνει υπ όψιν του και τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις του ΣΥΤΕ για τα Υποκαταστήματά μας, τότε είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την απόφασή μας.

    Συγχρόνως Ομόφωνα το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, αποφάσισε πως σε κάθε περίπτωση μονομερών αποφάσεων ή ενεργειών που θα εκβιάζουν τους εργαζόμενους σε προειλημμένες αποφάσεις, η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και καθολική.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου της 7/7/2005, θα ενημερωθείτε σύντομα με σχετική ανακοίνωση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ