ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 9/5/2005

Ανακοίνωση: 5

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.

Στις 25/4/05 διεξήχθη η Γ.Σ. των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδος. Ο κ. Διοικητής, τόσο στην ετήσια έκθεσή του όσο και στην ενδιάμεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε προς τη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

  • Τη συγκράτηση των μισθών σε χαμηλά όρια για την αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος του Δημοσίου.
  • Την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την επανεξέταση του γενικότερου ασφαλιστικού , θεωρώντας μάλιστα ότι τα όρια ηλικίας στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα των χωρών της ζώνης του Ευρώ.

Ο Σύλλογός μας, με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ στη Γ.Σ. των Μετόχων, σημείωσε τα παρακάτω:

  • Η προτεινόμενη εισοδηματική πολιτική με ονομαστική αύξηση μισθών 2,5 - 3% οδηγεί σε πραγματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων όταν ο αναμενόμενος πληθωρισμός εκτιμάται σε ποσοστό 4% περίπου.
  • Το νέο "πρόγραμμα σταθερότητας" μαζί με το πακέτο των έμμεσων φόρων πλήττει για μια ακόμη φορά τους οικονομικά ασθενέστερους.
  • Η μονομερής πίεση για παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η επανεξέταση του γενικότερου ασφαλιστικού, δημιουργούν έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, γι' αυτό και θα αντιδράσουν δυναμικά σε ενέργειες παραπέρα μείωσης των κεκτημένων τους, όταν μάλιστα οι γενικότερες πολιτικές έχουν στην ουσία αγνοήσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή .

Σε ότι αφορά την πορεία της ΤΕ και την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, στη Γενική Συνέλευση της 25.4.05 επισημαίνουμε ότι:

  • Ο Σύλλογος έχει από καιρό αποδεχθεί την ανάγκη για μια συνολική συζήτηση και συμφωνία με τη Διοίκηση, για την Κεντρική Τράπεζα των επόμενων χρόνων, αρκεί να μην ταυτιστεί η οποιαδήποτε αναδιοργάνωση με τη συρρίκνωση της ίδιας της Τράπεζας. Γι' αυτό και πρέπει :
  • Να διατηρηθούν και να επεκταθούν οι εργασίες της ΤΕ με το Δημόσιο, που προσφέρουν το 85% των εσόδων της, τόσο στο ΚΚ αλλά και σε όλο το δίκτυο των υποκαταστημάτων που αποτελούν τους κρίκους της ενιαίας αλυσίδας εξυπηρέτησης του Δημοσίου.
  • Να ενισχυθεί ο εποπτικός και ελεγκτικός ρόλος της ΤΕ με τους ελέγχους της Λιανικής Τραπεζικής Αγοράς (προστασία καταναλωτών) και των ασφαλιστικών εταιριών. Επιπρόσθετα παραδοσιακές εργασίες της Τράπεζας αντί να αποδυναμώνονται, έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και απασχόλησης προσωπικού (π.χ. Ασφαλιστικοί Οργανισμοί). Αρκεί να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση εκ μέρους της Διοίκησης, ώστε να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα περιθώρια τόσο για τη διατήρηση και ανάπτυξη των υπαρχουσών εργασιών όσο δε και για την ανάληψη νέων. Ώστε η Τράπεζα να επιτελέσει το στρατηγικό της ρόλο προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

Η συμφωνία Συλλόγου - Διοίκησης για δημιουργία ειδικής πρόβλεψης για την κάλυψη των αναλογιστικών ελλειμμάτων των ασφαλιστικών μας Ταμείων έκλεισε και τυπικά με την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Με τη ρύθμιση αυτή τέθηκαν, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, οι βάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Ασφαλιστικών μας Ταμείων .

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Την Πέμπτη 28/4/05 έγινε η πρώτη συνάντηση Συλλόγου - Διοίκησης για τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Συλλόγου ανέπτυξε το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων που έχουν προταθεί.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν με τον Διευθυντή Διοικητικού και θα ολοκληρωθούν με νέα συνάντηση με τη Διοίκηση μέχρι 15/5/05 το αργότερο.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και καλούνται οι συνάδελφοι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Στα πλαίσια της συνάντησης για την επιχειρησιακή σύμβαση, προτάθηκε εκ μέρους της Διοίκησης ως ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων για την αναδιοργάνωση η 6 η Ιουνίου 2005.

Με νεώτερη ανακοίνωση οι Τ.Δ.Ε. των Υποκαταστημάτων και των Διευθύνσεων του ΚΚ θα ενημερωθούν για τις παραπέρα ενέργειες του Συλλόγου. '

Η συμμετοχή ΟΛΩΝ για τη διαμόρφωση του πλαισίου συμφωνίας για την αναδιοργάνωση, θεωρείται αναγκαία και επιβεβλημένη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ