ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 7/12/2004

Ανακοίνωση: 42

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες (6-12-04), μια ακόμα συνάντηση του Συλλόγου με την Διοίκηση, με μοναδικό θέμα, αυτό της ολοκλήρωσης του Ασφαλιστικού.

Δηλαδή, της ανάληψης εκ μέρους της Τ.Ε., των μελλοντικών υποχρεώσεων που αυτή έχει, τόσο από το καταστατικό της όσο και από τον πρόσφατο νόμο που μας εξαίρεσε ρητά από τον 3029 (ΕΤΑΜ/ΕΤΕΑΜ, ΙΚΑ/ΤΕΑΜ), έναντι των ασφαλιστικών μας ταμείων.

Η Διοίκηση, έχοντας μια πρώτη εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων και της προκύπτουσας υπεραξίας από τη σχετική μελέτη της εταιρείας “ΑΛΦΑ ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ”, προχώρησε σε κατ’ αρχήν συγκεκριμενοποίηση της πρότασής της. Πρόταση, η οποία μέχρι να διαμορφωθεί στην τελική της μορφή, είναι ανοικτή σε νομικές - λογιστικές και τεχνικές επεξεργασίες αλλά και συζητήσεις με τον ΣΥΤΕ.

Η θέση της Διοίκησης , όπως αυτή εκφράσθηκε από τον κ. Διοικητή και τους συμμετέχοντες Υποδιοικητές , είναι συνοπτικά και κωδικοποιημένα για ευνόητους λόγους, η παρακάτω.

    1. Στον ερχόμενο Ισολογισμό της Τράπεζας για το 2004, θα αποτυπωθεί στο σύνολό του το Αναλογιστικό Έλλειμμα. Δηλαδή το σύνολο των υποχρεώσεων της Τράπεζας απέναντι στους σημερινούς συνταξιούχους και το σημερινό εν ενεργεία προσωπικό, για την καταβολή των προβλεπόμενων και προσδοκώμενων ασφαλιστικών παροχών από τα Ταμεία μας. Η συγκεκριμένη μορφή εμφάνισης των υποχρεώσεων αυτών και ο τρόπος εξετάζεται.

    2. Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου Αναλογιστικού Ελλείμματος, θα ξεκινήσει με την δημιουργία ειδικά προσδιορισμένου Αποθεματικού στον Ισολογισμό του 2004. Το ύψος του αποθεματικού δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιηθεί, ενώ εξετάζονται και αλλαγές άρθρων του καταστατικού που θα δίνουν πρόσθετες δυνατότητες ενίσχυσής του.

    3. Από τον ερχόμενο Ισολογισμό, θα υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις επί των κερδών για την ενίσχυση του αποθεματικού, έτσι ώστε σε τακτό χρονικό διάστημα να καλυφθεί πλήρως το Αναλογιστικό Έλλειμμα.

Τέλος ο κ. Διοικητής διευκρίνισε και πάλι, πως οι τελικές αποφάσεις θα συμφωνηθούν με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με τον οποίο έχουν ήδη έλθει, σε κατ αρχήν συμφωνία.

Ενώ στον επίλογο της συνάντησης, επαναδιατύπωσε και πάλι τις γνωστές απόψεις του, για την ανάγκη συζήτησης και συμφωνίας διαρθρωτικών αλλαγών στην Τ.Ε. Θέμα που κατά την άποψη της Διοίκησης, θα συμβάλει σημαντικά στο ύψος των κερδών της Τράπεζας στα επόμενα χρόνια.

Οι Θέσεις του ΣΥΤΕ στην παραπάνω συνάντηση

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΤΕ στη χθεσινή συνάντηση, επέμεινε στην ανάγκη αξιοποίησης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της σημερινής συγκυρίας.

Η εκτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων και η συζήτηση του συνολικού προβλήματος στο χώρο των Τραπεζών, δημιουργούν έδαφος για τολμηρές πρωτοβουλίες και λύσεις.

Η σαφής διάθεση της σημερινής Διοίκησης, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις επιταγές του Καταστατικού και του Νόμου, πρέπει να συνοδευτεί από εξέταση κάθε δυνατότητας ώστε το αρχικό αποθεματικό, να πλησιάσει σε επίπεδα που θα ικανοποιούν απόλυτα στις παρούσες συνθήκες τις δίκαιες προσδοκίες εργαζομένων και συνταξιούχων. Οι αρχικοί προβληματισμοί που επενδύθηκαν με συγκεκριμένους αριθμούς, απέχουν από το να προκαλούν αυτήν την αναγκαία ικανοποίηση...

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας τελικής συμφωνίας, που θα εγγυάται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων. Εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Όσον αφορά τέλος την ανάγκη συζήτησης και συμφωνίας συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών στο χώρο της Τ.Ε., διευκρινίσαμε και πάλι τη σταθερή στρατηγική επιλογή μας. Με την ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε συνολικά και διεξοδικά το όλο θέμα της προσαρμογής της Τ.Ε. στα σημερινά δεδομένα.

Είναι η Διοίκηση εκείνη που καλείται, με τις τελικές αποφάσεις και ρυθμίσεις που θα αποτυπωθούν στον ερχόμενο Ισολογισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις και ύστερες σκέψεις.

Εξάλλου δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός, πως δεν ήταν οι εργαζόμενοι εκείνοι που αποφάσισαν την αλλαγή του ρόλου της Τ.Ε. στα πλαίσια της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Δεν μπορεί κανείς επομένως να ισχυρισθεί ότι θα πρέπει να “πληρώσουμε” για τις επιλογές αυτές.

Αντιθέτως και όχι τυχαία, τόσο το Καταστατικό της Τράπεζας όσο και ο πρόσφατος Νόμος, αναγνωρίζοντας τον ευπαθή στις πολιτικές επιλογές της κεντρικής εξουσίας, ρόλο της Τ.Ε., ανέθεσε την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Τ.Ε. και εν τέλει στο Ελληνικό Δημόσιο. Το τελευταίο ας το υπενθυμίσει στους αρμοδίους ο κ. Διοικητής.

Ο Σύλλογός μας, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ενότητα των συναδέλφων μας για την στήριξη της στρατηγικής επιλογής του “Ολοκλήρωση του Ασφαλιστικού- Συζήτηση της αναγκαίας προσαρμογής”, πορεύεται με ψυχραιμία, επιμονή και υπευθυνότητα στη συνολική λύση του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ