ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 18/1/2005

Ανακοίνωση: 45

Ενημέρωση για ορισμένες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε για ορισμένες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι οποίες έχουν γίνει, για ορισμένα θέματα, αισθητές και έχουν σημαντικές συνέπειες σε επίπεδο εθνικών κεντρικών τραπεζών.

1) Εκτύπωση τραπεζογραμματίων ευρώ

Διευκρινίσθηκε ποιους αφορά η αρχή του πλήρους ανταγωνισμού ( arms length principle , Guideline of 16 September 2004) για την εκτύπωση των τραπεζογραμματίων ευρώ που θα ισχύει από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναλάβει τη διενέργεια των δημοπρασιών του Ευρωσυστήματος. Σε απάντηση της ΕΚΤ αναφέρεται ρητά ότι ισχύει μόνο για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες που θα επιλέξουν να εγκαταλείψουν την εθνική τους ποσόστωση και να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες για την ποσόστωση των εθνικών κεντρικών τραπεζών που δεν διαθέτουν δικό τους εργοστάσιο εκτύπωσης τραπεζογραμματίων. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος έχει ταχθεί για το ΙΕΤΑ κατηγορηματικά υπέρ της επιλογής της εθνικής ποσόστωσης και θεωρεί το ζήτημα αυτό αδιαπραγμάτευτο.

2) Η υποχρέωση τήρησης του απορρήτου και η περίπτωση Ντέεζενμπερχ

Για την πληροφόρησή σας, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την αρχή του πλήρους ανταγωνισμού, όσες εθνικές κεντρικές τράπεζες επιλέξουν να συμμετάσχουν στις ενιαίες δημοπρασίες του Ευρωσυστήματος, υποχρεούνται να κρατούν ξεχωριστές λογιστικές καταστάσεις 1) για την Τράπεζα και 2) το εργοστάσιο εκτύπωσης, που σημαίνει ουσιαστικά αδυναμία χρηματοδότησης αυτού. Είναι ένα «δώρο» προς τις ιδιωτικές εταιρίες εκτύπωσης.

Διανεμήθηκε, πρόσφατα, με εντολή υπογραφής από τους υπαλλήλους, η Εγκύκλιος για την τήρηση του απορρήτου από το προσωπικό των μελών του Ευρωσυστήματος. Η Επιτροπή Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης ( SCECBU ) χαρακτήρισε άνευ ουσίας όλες αυτές τις ενέργειες αφού οι σχετικές αρχές δεν τηρούνται σε επίπεδο κορυφής. Συγκεκριμένα, όλες οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν την πρόσληψη σαν συμβούλου του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντέεζενμπερχ από την ιδιωτική εταιρία του Μονάχου Γκίζικε ουντ Ντέβριεντ που μετέχει στις δημοπρασίες των τραπεζογραμματίων ευρώ. Τα συνδικάτα ζήτησαν τον αποκλεισμό της εταιρίας αυτής από την εκτύπωση του ευρώ. Στην γραπτή απάντηση της ΕΚΤ, δόθηκε έμμεση κάλυψη στον κ. Βιμ Ντέεζενμπερχ.

Κύριοι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το καλό παράδειγμα πρέπει να δίνεται από την κορυφή ώστε να έχετε δικαίωμα να απαιτείτε πειθαρχία και από τους υπαλλήλους σας. Επιπρόσθετα, απαγορευτικά μέτρα πρέπει να θεσπισθούν και για τα διευθυντικά στελέχη των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ορισμένα από τα οποία μετά τη συνταξιοδότησή τους σπεύδουν άμεσα να προσληφθούν από ιδιωτικές εταιρίες με δραστηριότητες συναφείς με αυτές του Ευρωσυστήματος.

3) Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και προκαλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους

Είναι γνωστό ότι το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν απονέμουν καμία αρμοδιότητα στην ΕΚΤ για θέματα προσωπικού των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Η ΕΚΤ με τρεις συγκεκριμένες ενέργειες έχει παραβεί τις αρμοδιότητες αυτής:

α) Σύγκριση των καλύτερων πρακτικών κόστους ( Benchmarking Working Group )

Ομάδα εργασίας του ΕΣΚΤ εξέτασε τις καλύτερες πρακτικές κόστους που ισχύουν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Ορισμένοι Διοικητές έσπευσαν να επωφεληθούν του πορίσματος για να κτυπήσουν τις εργασίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν το γεγονός. Η ΕΚΤ προσπάθησε να δικαιολογηθεί και υποστήριξε ότι δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.

β) Δήλωση σχετικά με την αποστολή, τους στρατηγικούς προσανατολισμούς και τις οργανωτικές αρχές του Ευρωσυστήματος

Διανεμήθηκε πριν λίγες ημέρες η ανωτέρω Δήλωση των Διοικητών και των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με εντολή να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι με υπογραφή. Σας παραθέτουμε απόσπασμα απόφασης της Επιτροπής Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Κεντρικών Τραπεζών Ευρώπης ( SCECBU ):

« Τόσο σε επίπεδο εθνικών κεντρικών τραπεζών όσο και σε επίπεδο ΕΚΤ, καμία συνδικαλιστική οργάνωση ούτε πληροφορήθηκε ούτε της ζητήθηκε η γνώμη για τη Διακήρυξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Το κείμενο αυτό, που αφορά το μέλλον των εργαζόμενων, κυκλοφόρησε μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Κοινωνικού Διαλόγου μεταξύ της ΕΚΤ και των συνδικάτων στη Φραγκφούρτη. Η SCECBU διερωτάται για την ποιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ».

Για όσους συνάδελφους δεν διάβασαν προσεκτικά το κείμενο, επισημαίνουμε ότι 1) αναφέρεται συνεχώς στην περικοπή του κόστους και 2) επιβάλλει κοινά κριτήρια για την ανάθεση εργασιών σε τρίτους ( outsourcing ). Για τους όλους τους ανωτέρω λόγους, το κείμενο είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα των εργαζομένων αφού αποτελεί μία ακόμα πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση του περιορισμού των δραστηριοτήτων των εθνικών κεντρικών τραπεζών και του αριθμού των εργαζομένων.

γ) Η εταιρική κουλτούρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει την εντύπωση ότι το Ευρωσύστημα είναι κάτι παρόμοιο με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ( Federal Reserve System , FED ) και επιζητεί να μιμηθεί τις πρακτικές της. Είναι προφανές, ότι μακροπρόθεσμα επιδιώκει τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Ευρωσύστημα από 59.000 σε 22.000 όσους δηλαδή έχει και η FED . Τελευταία, επιδιώκει την καθιέρωση κοινών εταιρικών αρχών ( corporate culture principles ) και για το λόγο αυτό έχει συστήσει ομάδα εργασίας. Φυσικά και δεν έχει το δικαίωμα αυτό, αφού το Ευρωσύστημα δεν είναι ενιαία τράπεζα, όπως η FED , αλλά άθροισμα εθνικών κεντρικών τραπεζών με ίδια νομική προσωπικότητα η κάθε μία, ιδιαίτερους κανονισμούς, πολιτιστικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές εργασίες και διαφορετικές συνδικαλιστικές παραδόσεις.

Επειδή ο κλασικός ορισμός της εταιρικής κουλτούρας εμπλέκει σημαντικά τις εργασιακές σχέσεις, προειδοποιούμε τον κ. Διοικητή της ΤτΕ ότι ο ΣΥΤΕ δεν θα ανεχθεί έκνομες ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Τα δικαιώματα του προσωπικού και γενικότερα οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΤτΕ και του Συλλόγου και οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση σε επίπεδο ΕΚΤ για να εφαρμοσθεί στην ΤτΕ απαιτεί τη συναίνεση του ΣΥΤΕ.

ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι οι επιτροπές προαγωγών (μέχρι τον βαθμό του Τμηματάρχη) συνεχίζουν το έργο τους και το αίτημα του Συλλόγου όπως συμπεριληφθεί και η valeur 1/1/2005 έγινε αποδεκτό από τη Διοίκηση.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ