ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 16/2/2004

Ανακοίνωση: 26

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 11.2.2004, επιβεβαίωσε τη σταθερή επιμονή του στη στρατηγική που έχει χαράξει από τον Ιούλιο του 2002.

Δηλαδή αυτήν της ολοκλήρωσης του Ασφαλιστικούκαι της συζήτησης του μεγάλου θέματος της Αναδιοργάνωσης.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, έχουμε ήδη κατακτήσει την πρόσφατη Νομοθετική ρύθμιση για την Τ.Ε. με την οποία:

Τα Ταμεία Σύνταξης και Επικούρησης, εξαιρούνται ρητώς από τις διαδικασίες που προβλέπει ο Νόμος 3029, για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ).

Επικαιροποιείται ο αυτοτελής χαρακτήρας των Ταμείων μας και η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ υποχρέωση της Τράπεζας, να στηρίζει την βιωσιμότητα τους με κάθε πρόσφορο τρόπο, χωρίς τους περιορισμούς που έθεταν οι Νόμοι 1902 και 2084 στην κάλυψη των ελλειμμάτων!!

Ενώ με την συμφωνία (η οποία αποτελεί προϋπόθεση των ουσιαστικών συζητήσεων για την Αναδιοργάνωση), για τους τρόπους "κάλυψης" των αναλογιστικών ελλειμμάτων των επόμενων 30 χρόνων, θα έχουμε την ολοκληρωτική λύση στο θέμα.

Τα παραπάνω που αποτελούν κατάργηση στην πράξη, σοβαρών πλευρών των αντιασφαλιστικών νόμων 1902 και 2084 για την Τ.Ε., καθώς και του τελευταίου νόμου 3029, πρέπει να περιφρουρηθούναπό το συνδικαλιστικό μας κίνημα, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στις επερχόμενες πολιτικές εκλογές.

Ταυτόχρονα, με την ολοκλήρωση και τυπικά της πρόσφατης αναδιάταξης των Διευθύνσεων με την έκδοση των πράξεων τοποθετήσεων, ο ΣΥΤΕ απόδειξε έμπρακτα την ικανότητά του, να περιφρουρεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των μελών του συνολικά.

Ενίσχυσε την αξιοπιστία και το κύρος του, μπροστά στο σοβαρότατο θέμα της Αναδιοργάνωσης της Τ.Ε.

Και αυτό σε αντίθεση με τη Διοίκηση , η προχειρότητα των προτάσεων της οποίας έδειξε σε όλους, πως είναι εκείνη που οφείλει απέναντι στους εργαζόμενους να θέσει στον αναγκαίο διάλογο επεξεργασμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις.

Πλαίσιο Αρχών και Θέσεων για την Αναδιοργάνωση

Είναι φανερό πλέον στον καθένα, πως η ημέρα που η Διοίκηση έχει δεσμευθεί να προσκομίσει τις συνολικές της προτάσεις για το θέμα της Αναδιοργάνωσης είναι κοντά.

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, ξεκαθαρίζει πλέον προς κάθε κατεύθυνση και με την ενισχυμένηαξιοπιστία που κατέκτησε μετά την Αναδιάταξη πως θα προσέλθει στη συζήτηση με βάση το παρακάτω πλαίσιο αρχών και θέσεων:

Διατήρηση και Ενίσχυση των σημερινών εργασιών της Τράπεζας, αξιοποίηση πλήρως των δυνατοτήτων εποπτείας του Τραπεζικού Συστήματος και της προστασίας των καταναλωτών στις σχέσεις τους με τις εμπορικές Τράπεζες καθώς και του ελέγχου των Ασφαλιστικών Εταιριών.

Διατήρηση και Ενίσχυση της σημερινής Οργανωτικής Δομής της Τ.Ε. Ειδικότερα για τα Υποκαταστήματα , η διατήρηση της λειτουργίας τους και μετά τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές, θεωρείται αδιαπραγμάτευτη.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο αποτελεί την βάση των μισθολογικών μας αποδοχών και αδιαπραγμάτευτο όρο των όποιων συζητήσεων απαιτηθούν, για μια ουσιαστική αναβάθμιση των αποδοχών μας ως εργαζομένων στην Κεντρική Τράπεζα.

Καθοριστικός όρος των όποιων συζητήσεων είναι, η αποφυγή αιφνιδιασμών και μονομερών ενεργειών από την πλευρά της Διοίκησης και η αποδοχή εκ μέρους της της αναγκαίας εργατικής συναίνεσης.

Συνάδελφοι,

Έχοντας υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής που έχουμε χαράξει και με σταθερότητα ακολουθούμε από το 2002, αισθανόμαστε πως οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, μπορούμε με ΕΝΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να κερδίσουμε τη μεγάλη υπόθεση των προσαρμογών που βρίσκονται μπροστά μας.

Ο σεβασμός της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης όλων των συναδέλφων νέων, μεσαίων και παλαιοτέρων, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ