ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1929

Μέλος:

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (SCECBU)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΤΟΕ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ)

Σίνα 16, 106 72 Αθήνα, Τηλ.: 210.3612104, Fax: 210.3630858, www.syte.gr, e-mail: info@syte.gr

Αθήνα: 4/5/2004

Ανακοίνωση: 31

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΤΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Τ.Ε.

Στις 29/4/04 διεξήχθη η Γ.Σ. των μετόχων της Τράπεζας Ελλάδος. Ο κ. Διοικητής, τόσο στην ετήσια έκθεσή του όσο και στην ενδιάμεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε προς τη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

  • Τη συγκράτηση των αυξήσεων μισθών, ημερομισθίων και συντάξεων, στο όριο του 4% - 4,5% περίπου.
  • Την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την επανεξέταση και πάλι του γενικότερου Ασφαλιστικού.

Ο Σύλλογός μας, με την τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ στη Γ.Σ. των Μετόχων, σημείωσε τα παρακάτω:

  • Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, η πολιτική σκοπιμότητα της τοποθέτησης του Διοικητή της ανεξάρτητης Κ.Τ, με τόσο αυστηρά οριοθετημένο πλαίσιο εισοδηματικής λιτότητας, όταν γνωρίζει πως βρίσκεται σε εξέλιξη, τόσο η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όσο και η Κλαδική της ΟΤΟΕ.

Αλήθεια για την παραγωγικότητα των Τραπεζών και την τεράστια αύξηση των κερδών τους, γιατί απέφυγε κάθε αναφορά; Δεν είναι προφανές στον κάθε συναλλασσόμενο με τις τράπεζες, πως οι τελευταίες, την ίδια ώρα που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα της ΟΤΟΕ, έχουν σχεδόν αναγορευτεί σε επίσημους τοκογλύφους μέσω των δανείων, των καρτών και των κάθε λογής πακέτων !!

  • Η πίεση για παραπέρα αποδόμηση, των θεσμικών πλαισίων, μέσα στα οποία εξελίσσονται οι εργασιακές σχέσεις, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας, αλλά και η επανεξέταση και πάλι του γενικότερου Ασφαλιστικού, δημιουργούν έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια στους εργαζόμενους. Κάθε σκέψη για νέες παρεμβάσεις, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει και πάλι σφοδρή σύγκρουση με τον κόσμο της εργασίας.
  • Όσον αφορά τέλος την πορεία της Τ.Ε και την ανάγκη προσαρμογής της στα νέα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Κ.Τ, ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΥΤΕ σημείωσε:
    • Την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη από πλευράς ΣΥΤΕ παρέμβαση, στην πρόσφατη επιμέρους αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων του Κεντρικού.
    • Υπενθύμισε και πάλι στη Διοίκηση της Τ.Ε πως ο ΣΥΤΕ, έχει από καιρό εκφράσει την ετοιμότητά του, για μια συνολική συζήτηση και πολιτική συμφωνία για την Κεντρική Τράπεζα των επόμενων χρόνων.

Τονίζοντας και πάλι το πλαίσιο της απόφασης του ΣΥΤΕ για τη συζήτηση αυτή:

  • Ενίσχυση του εποπτικού και ελεγκτικού ρόλου της Τ.Ε με τον έλεγχο της Λιανικής Τραπεζικής Αγοράς και των Ασφαλιστικών Εταιριών.
  • Ενίσχυση του σημερινού επιπέδου εργασιών της Τράπεζας και της συγκροτημένης οργανωτικής της δομής. Κεντρικό, ΙΕΤΑ, ΜΗΚΕ, Υποκ/τα, Πρακτορεία.
  • Διατήρηση και ενίσχυση των εργασιών με το Δημόσιο και των Υποκαταστημάτων μας, σε κάθε περίπτωση. Ναι σε προσαρμογή τους στα σημερινά δεδομένα, άρνηση όμως σε απόψεις που ερωτοτροπούν με αποδυνάμωση του δικτύου μας.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, στο κλείσιμο της ομιλίας του προς την Γ.Σ. ο κ. Διοικητής, διετύπωσε την άποψη πως πολλά υποκαταστήματα ή σχεδόν όλα, παρουσιάζουν αρνητικούς ισολογισμούς (!).

Αλήθεια, από πότε Διοίκηση της Τράπεζας προβαίνει σε τέτοιες αλχημείες, προκειμένου να στηρίξει πιθανές σκέψεις της για το μέλλον των Υποκαταστημάτων. Είναι δυνατόν, να σαλαμοποιείται η ενιαία λειτουργική διαδικασία των εργασιών της Τράπεζας, για να στηριχθούν κάποιες απόψεις; Διότι αν φθάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις πολύ φοβούμαστε ότι η πρώτη Διεύθυνση που έχει "πρόβλημα", είναι αυτή του κ. Διοικητή. Οι δαπάνες της οποίας, κατά τον Ισολογισμό του 2003 παρουσίασαν αύξηση 7%, όταν μισθοί και συντάξεις δεν ξεπέρασαν το 4% (!).

Ας σκεφτούν λοιπόν πιο ώριμα, εάν πράγματι θέλουν σοβαρό διάλογο και συζήτηση για πολιτική συμφωνία. Ο ΣΥΤΕ είναι έτοιμος. Κοιτάζοντας πάντα μπροστά, για το συνολικό συμφέρον τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο και των εργαζομένων σ' αυτήν. Εκτός εάν κάποιοι θέλουν "τριτοκοσμικούς εργαζόμενους" σε μια Κεντρική Τράπεζα. Κάτι τέτοιο ας το ξεχάσουν.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ